fbpx
Сьогодні
16:20 07 Жов 2019

Обміняти валюту може стати на 1% дорожче: Дубінський зареєстрував законопроект про новий податок

Народний депутат України від партії "Слуга народу" Олександр Дубінський пропонує ввести в Україні збір на розвиток спорту за ставкою 1% від угоди при купівлі іноземної валюти в готівковій формі.

Про це повідомляє УНІАН.

Відповідний законопроект про внесення відповідних змін до Податкового кодексу України,зареєстровано  у парламенті 3 жовтня (№2208). На думку автора законопроекту, введення збору стимулюватиме громадян та бізнес проводити купівлю-продаж валюти в безготівковій формі, а банки – створювати умови клієнтам для валютообмінних операцій у безготівковій формі. Однак експерти прогнозують негативний вплив цієї ініціативи на валютний ринок.

Нардеп зазначає, що:"..при введенні чека з кожної касової операції (законопроект 1053-1) + жорсткі санкції через його не-видачу (1073-1) – потрібно створювати стимули для обміну валют в безготівковій формі. Тобто, якщо валюта розміщується на поточному / картковому / віртуальному рахунку – обмін проводиться без комісії".

А у випадку, коли обмін в готівковій формі, – "Сплачуйте податки в бюджет. На розвиток спорту".

Заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко прокоментувала таку ініціативу наступним чином: "Насправді будь-який збір – просто спосіб загнати валютний обмін в тінь. Ми це вже проходили зі збором до Пенсійного фонду з купівлі готівкової валюти. Він приносив до бюджету на рік близько 200-300 мільйонів гривень, заганяючи в тінь операції населення на мільярд доларів! Вигідна ця історія лише операторам чорного ринку, які сильно постраждали зі скасуванням цього збору у 2017 році". За її словами, в бюджеті на 2020 рік на розвиток спорту передбачено 11 мільярдів гривень.

Користувачі соцмереж одразу відреагували твердженнями, що тепер ринок піде у тінь:

  • "Чорний ринок каже вам "дякую";
  • "В тінь, все і всі в тінь";
  • "Весь обмін тепер знову буде у мінял",- коментують під постом Олександра Дубінського у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: