fbpx
Сьогодні
14:31 07 Жов 2019

Міністерка МОЗ розповіла про децентралізацію охорони здоров'я

Очільниця МОЗ Зоряна Скалецька у своєму інтерв'ю виданню "Фокус"  заявила, що виділяти кошти на оснащення, ремонт та інші потреби поліклінік має місцева влада.

"Ці гроші мають йти на покращення: хочете – на підвищення кваліфікації лікаря, хочете  на надбавки йому, хочете – на оснащення його кабінету. Децентралізація в тому і заключається: друзі, ви там на місцях – саме ті, хто має забезпечити населення якісною медичною допомогою".

Також вона додає, що 30 років риторика була така: все, що стосується охорони здоров'я  проблеми МОЗ.

"Але ми вже не назначаємо та не звільняємо головних лікарів. Це повністю питання до місцевої влади", – наголошує вона.

Також Скалецька вважає, що необхідно пояснювати місцевій владі, що головний лікар має бути під їхнім контролем, а лікарня  це їхня власність і вони мають моніторити, як він використовує кошти, що виділені.

"Децентралізація в охороні здоров'я означає, що місцева влада усвідомлює, що вона у своєму регіоні відповідає за те, що поліклініки та лікарні працюють належним чином" стверджує міністерка.

Нагадаємо, за реформою медичні заклади перетворюються в некомерційні комунальні підприємства.

Це означає, що вони уже самі розпоряджаються своїм майном і ведуть справи. Вони не прив'язані до тарифної сітки і самі визначають систему оплати праці.

Можуть витрачати кошти на те, що вважають потрібним для своєї роботи: ремонти, закупівлю обладнання, техніки, сервісу тощо.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: