fbpx
Сьогодні
18:56 02 Жов 2019

У Раді зробили крок до масштабної приватизації: що це означає

Фото Reuters

У вівторок депутати більшістю голосів визнали таким, що втратив чинність, закон про перелік державних підприємств, які не підлягають приватизації. У ньому згадувалися близько тисячі об'єктів, що перебувають у державній власності.

Про це пише ВВС Україна.

Один із авторів законопроєкту, нардеп від "Слуги народу" Дмитро Наталуха пояснював, що цей перелік схвалювався ще у 1999 році і відтоді втратив свою актуальність – приміром, частина згаданих у ньому держпідприємств, заявляв він, давно ліквідовані.

Окрім того, ухвалений закон вносить зміни до закону "Про приватизацію державного і комунального майна".

У новій редакції йдеться, що приватизації НЕ підлягатимуть лише три типи об'єктів:

  1. об'єкти спортивної інфраструктури,
  2. підприємства з виготовлення і ремонту озброєння,
  3. об'єкти, розташовані на тимчасово окупованих територіях (до моменту, поки Україна не відновить контроль над ними).

Ще одна авторка законопроекту, Роксолана Підласа, під час виступу у парламенті зауважила: скасування заборони на приватизацію тих чи інших об'єктів держвласності ще не означає, що їх обов'язково приватизують.

За її словами, подекуди це робиться для того, аби дати можливість інвесторам отримати у таких компаніях міноритарний пакет акцій – повного контролю над підприємством вони не матимуть.

Ухвалення закону – крок до масштабної приватизації об'єктів державної власності, яку раніше анонсували президент Володимир Зеленський і прем'єр Олексій Гончарук.

У програмі уряду, оприлюдненій на сайті парламенту, йдеться, що у найближчі роки влада має намір ліквідувати понад тисячу збиткових держпіприємств, ще сотні – приватизувати.

"Ми будемо сприяти розвитку приватного сектору, який більш продуктивний та ефективний, ніж державний. Держава більше не буде витрачати кошти платників податків на підтримку неефективних збиткових підприємств", – йдеться у програмі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: