Новини

Івано-Франківськ став першим у рейтингу публічності місцевого самоврядування

Муніципалітет Івано-Франківська очолив рейтинг публічності місцевого самоврядування, а Полтава, Черкаси, Одеса і Запоріжжя – в аутсайдерах.

Про це свідчить дослідження Громадянської мережі "ОПОРА".

"Впродовж червня-серпня 2019 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк проводилося шосте вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Дослідження передбачало подання та опрацювання відповідей на інформаційні запити, аналіз контенту офіційних веб-сайтів та друкованих видань муніципалітетів, моніторингові візити та безпосереднє спостереження за роботою органів та посадових осіб місцевого самоврядування, опрацювання місцевих нормативно-правових актів", – йдеться в повідомленні "ОПОРИ".

Зазначається, що муніципалітет Івано-Франківська з показником індексу 86,8% став беззаперечним лідером у сфері політики публічності у 2018 році, а також став першим містом, яке за шість років виміру увійшло в категорію повністю публічних міст. Те саме стосується рівня публічності всіх суб'єктів владних повноважень Івано-Франківська – голови, виконавчих органів і депутатів.

До переліку аутсайдерів рейтингу публічності увійшли чотири міста: Полтава (51,7%), Черкаси (57%), Одеса (60%) та Запоріжжя (60%). Їх показники свідчать про низький рівень публічності.

Решта міст показали задовільний рівень публічності, набравши від 61,1% (Миколаїв) до 78,1% (Луцьк).

В "ОПОРІ" зазначають, що загалом за останні п'ять років усі муніципалітети в обласних центрах стали більш публічними, а середнє значення індексу публічності для всіх міст зросло з 51% до 68% відсотків.

"Якщо в 2014 році тільки два міста (Івано-Франківськ та Суми) оцінювалися нами як такі, які демонструють задовільний рівень публічності (всі інші були з низьким рівнем публічності), то у 2018 році таких міст налічується аж дев'ятнадцять, а Івано-Франківськ першим увійшов до переліку публічних міст", – йдеться в повідомленні.

Згідно з дослідженням, усі п'ять років лідери рейтингу залишаються незмінними. Зокрема, Івано-Франківськ, Київ, Луцьк та певною мірою Вінниця демонструють найбільшу стійкість у впровадженні принципів публічності, а Полтава і Черкаси помітно програють конкуренцію іншим містам.

За даними "ОПОРИ", ключовими проблемами в аспекті публічності муніципалітетів залишаються практики звітності посадових осіб і депутатів на відкритих зустрічах перед жителями; доступ до засідань виконавчих комітетів; впровадження політики відкритих даних; документування та облік результатів громадських слухань; оприлюднення інформації про комунальне майно; використання системи "Prozorro.Продажі".

Свіжі дописи

  • Новини

Байден і Трамп домовилися провести дебати у два раунди: деталі

Чинний президент США Джо Байден і експрезидент Дональд Трамп домовилися провести дебати у два раунди.… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

По всій Україні запровадили екстрені відключення електроенергії

Ввечері 15 травня в усіх областях України ввели екстрені відключення електроенергії. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Україна отримала від Республіки Корея 40 авто швидкої допомоги

Україна отримала від Корейського Червоного Хреста 40 «швидких» для надання невідкладної медичної допомоги під час… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Естонія ухвалила закон про використання заморожених російських активів на користь України

Парламент Естонії ухвалив закон, який дозволяє використовувати заморожені міжнародними санкціями російські активи для компенсації збитків,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

За цей день нашим Силам оборони та безпеки вдалося частково стабілізувати ситуацію на Харківщині, – Зеленський

Силам оборони України вдалося частково стабілізувати ситуацію в Харківській області. Окупантів продовжують знищувати за допомогою… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

У Херсоні з-під завалів вдалося врятувати трьох дітей та жінку

Російські війська сьогодні вдень, 15 травня, обстріляли центр Херсона з авіації. Постраждали 19 людей, серед… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.