fbpx
Сьогодні
20:15 29 Вер 2019

В Австрії відбулися дострокові парламентські вибори, вже відомі результати екзит-полу

На дострокових парламентських виборах у Австрії перемагає "Австрійська народна партія" на чолі з експрем'єром Себастьяном Курцем

Відповідно до результатів екзит-полу, партія набирає 39% голосів – на 5% більше, ніж передбачали останні соцопитування. Лідер партії Себастьян Курц, якому буде доручено президентом формувати коаліцію, вочевидь, знову повернеться у крісло канцлера, передає Укрінформ.

На другому місці лівоцентристська "Соціал-демократична партія Австрії" (SPÖ) з 23% голосів. На третій позиції опинилася правопопулістська та проросійська "Австрійська партія свободи" (FPÖ) з 17%. Також проходить в нижню палату парламенту ліберальна партія "Нова Австрія" (NEOS), яка набирає 8% (на виборах 2017 р. було 5,3%).

В парламент повертається партія "Зелені", яка на минулих виборах не подолала 4% прохідний бар'єр, набравши 3,8%. На цьогорічних дострокових виборах "Зелені" отримують 12%.

Відразу після екзит-полу, із закриттям останніх виборчих дільниць відбулося і оголошення австрійським суспільним телерадіомовником ORF перших результатів так званої "екстраполяції" – приблизного прогнозу загального результату волевиявлення на основі існуючих часткових підрахунків та з врахуванням минулих тенденцій.

Результати наступні: "Австрійська народна партія" – 37,2% , "Соціал-демократична партія Австрії" – 22%, "Австрійська партія свободи" – 16%, "Зелені" – 14,3%, NEOS – 7,4%. Інші партії не долають 4% бар'єр.

Попередні результати виборів оголосить 29 вересня близько 20.00-21.00 (за Віднем) міністр внутрішніх справ Австрії Вольфганг Пешорн як голова федеральної виборчої комісії.

Нагадаємо, 28 травня, президент Австрії Александер Ван дер Беллен відправив уряд канцлера Себастьяна Курца у відставку. Це сталося на тлі урядової кризи, яка виникла після публікації відео, на якому колишній віце-прем'єр Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе спілкується з росіянкою Оленою Макаровою, яка пропонує йому гроші і підтримку на виборах в обмін на державні контракти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: