fbpx
Сьогодні
21:48 23 Вер 2019

США назвали основні передумови повернення Донбасу і Криму

Фото delfi.lt

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер, заявив, що повернути окуповані Росією території можна через побудову успішної української держави

Про це Волкер сказав у інтерв'ю Гордону.

"Україна, яка є успішною демократичною державою, все більше процвітає і інтегрується з Європою, прагне до членства в ЄС і НАТО. Це успішна Україна, і саме така Україна стане магнітом для повернення своїх окупованих територій", – сказав Волкер.

На думку спецпредставника Держдепу США, такий шлях повернення захоплених українських територій може стати альтернативою Мінським угодами, які не виконуються.

"Раніше мене запитували: а якщо Мінські угоди не будуть виконуватися, який план Б? Моя відповідь така: план Б – це план А. А план А – це успіх України. Це означає терпіння, виваженість дій і неможливість військового шляху для повернення територій", – додав Волкер.

При цьому спецпредставник Держдепу США наголосив, що успіх України може стати прикладом для росіян, які незадоволені своєю владою.

"Росіяни бачать, що їхній рівень життя падає, вони відчувають розчарування з приводу свого власного керівництва і курсу розвитку країни. У вас в Україні є можливість проводити демократичні вибори, ви можете змінити старий уряд на новий, якщо захочете, – це ті речі, за якими росіяни можуть спостерігати. Тому я думаю, що успіх України важливий не тільки сам по собі, але і як приклад", – пояснив дипломат.

Оцінюючи події 2014 року, анексію Криму Росією і розв'язання нею війни на сході України, Волкер зазначив, що США могли б відреагувати швидше.

"Мені здається, що ми відреагували недостатньо швидко, ми не вірили, що Росія дійсно вторгнеться в Україну, не вірили, що Росія дійсно захопить Крим. Як тільки вони це зробили – ми почали реагувати. Я думаю, ми просто не вірили, що вони зроблять це знову. В цьому сенсі, вважаю, ми були недостатньо оперативні", – пояснив Волкер.

Представник США зазначив, що з того часу його країна посилила підтримку України та збільшила свій вклад в процес врегулювання на дипломатичному рівні.

"З тих пір ми посилили підтримку України, ми зняли заборону на постачання летального озброєння як оборонного, запровадили додаткові санкції. Ми також стали більше залучені дипломатично, в тому числі з Росією, щоб допомогти знайти рішення цього конфлікту ", – додав Волкер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: