fbpx
Сьогодні
22:09 22 Вер 2019

З 1 жовтня українці не зможуть використовувати монети 1, 2 і 5 копійок для готівкових розрахунків

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з готівкового обігу з 1 жовтня 2019 року.

Про це повідомив  заступник голови НБУ Сергій Холод.

За його словами, з обігу буде також поступово виводитися монета номіналом 25 коп., яка поки що залишиться платіжним засобом. Монети цього номіналу, потрапляючи до банків, вилучатимуться з обігу та їх кількість буде поступово зменшуватися.

Холод запевнив, що вилучення монет не є приводом для хвилювання.

"Протягом наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках і Національному банку", – сказав він.

Так, протягом першого року із дати вилучення їх з обігу (до 30 вересня 2020 року включно) їх можна буде обміняти у всіх відділеннях українських банків, а протягом трьох років із дати вилучення їх з обігу (до 30 вересня 2022 року включно) в НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль).

Холод також повідомив, що вилучені з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 коп. НБУ утилізує. Утилізація відбуватиметься шляхом знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

Як зазначив Холод, рішення про вилучення з обігу дрібних монет є частиною комплексного рішення щодо оптимізації номінального ряду банкнот і монет. "У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться з 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найбільш вживаної світової практики: усього залишиться шість номіналів монет і шість номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними", – сказав Холод.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: