fbpx
Сьогодні
16:42 21 Вер 2019

В Україні закликали ОБСЄ реалізувати мандат у Азовському й Чорному морях

Українська незалежна морська профспілка (УНМП) 20 вересня у Варшаві закликала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в повній мірі реалізовувати в Україні свій мандат на морі, зокрема у Чорному та Азовському, задля забезпечення реалізації прав близько 20 тисяч українських моряків та безперервного моніторингу ситуації, у зв'язку з російською агресією.

Ці акваторії, як територія України, входять в мандат місії, заснованої в умовах конфлікту у 2014 році, але досі не охоплювалися її моніторингом, пише hromadske.

Про це розповів професор, міжнародник, експерт УНМП Борис Бабін, який у межах щорічної наради ОБСЄ з людського виміру озвучив спільну позицію українських організацій, спілок, пояснивши, що раніше моніторинг не здійснювався як через політичну позицію, так і через обмеженість матеріальних засобів місії, втім, наразі, на думку експерта, ситуація змінюється та шляхи практичної реалізації її повноважень на морі активно обговорюються:

«Понад 20 тисяч українських моряків та рибалок в Криму та на окупованій частині Донбасу стають заручниками агресора, зокрема вони не мають можливості отримати легальні документи та не мають вільного доступу до суден працевлаштування. СММ ОБСЄ в Україні повинна реалізовувати свій мандат на морі. В умовах російської агресії у зоні ризика опинилися й інші робітники морської галузі – українські портовики та промислові рибалки, а води Азову стали більш небезпечними ніж океан у узбережжя Сомалі», — сказав Борис Бабін.

Також юрист зауважив, що, на жаль, людські та матеріальні можливості українських військових та прикордонників на морі є вкрай обмеженими, і ефективно захистити морський бізнес та морських робітників вони неспроможні. За таких умов, особливо після ескалації російських провокацій на морі все більш активно обговорюється можливість фактичної реалізації власного мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на українських морських просторах.

Також морська профспілка наголосила на необхідності ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці 2006 року про працю в морському судноплавстві:

«Україна, єдина країна з великою кількістю моряків, яка досі не ратифікувала Конвенцію про морську працю 2006 р. Через відповідний корупційний вплив з боку незаконного бізнесу з торгівлі людьми, також через діяльність російських агентів в українських органах. Ми сподіваємось, що нова українська урядова команда буде уважнішою до цієї ситуації», — сказав Борис Бабін.

Нагадаємо, що стара українська делегація готується їхати до ПАРЄ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: