fbpx
Сьогодні
15:30 20 Вер 2019

Коньяк перейменується на "українське бренді": Рада прийняла закон про захист географічних брендів

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень" (№ 1065).

За дане рішення проголосували 277 народних депутатів.

Законом передбачається імплементація вимог статей 204-207 Угоди про асоціацію, а також положень Регламенту (ЄС) № 1151/2012 Європейського парламенту та Ради від 21 листопада 2012 року про якість сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування.

В пояснювальній записці сказано, що метою ухвалення закону є забезпечення виконання зобов'язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного національного законодавства щодо охорони прав на географічні зазначення із правом Європейського Союзу.

Закон дає нові визначення термінів "географічне зазначення", "назва місця походження товару"; можливість уточнити умови надання правової охорони географічному зазначенню та підстави для відмови в наданні такої охорони; визначити умови надання правової охорони омонімічному географічному зазначенню.

Також уточнюється коло осіб, які мають право на державну реєстрацію географічного зазначення. Крім того, переглядаються вимоги до заявки на реєстрацію; удосконалюється порядок проведення експертизи заявок на географічні зазначення; визначаються вимоги до технічних умов, яким повинен відповідати товар, для якого заявляється зазначення. Законопроектом упорядковується перелік прав та обов'язків, що випливають з державної реєстрації географічних зазначень тощо.

Народний депутат Роксолана Підласа зазначила, що це закон про захист географічних зазначень, тобто назв регіонів та місцевостей, де традиційно виробляються товари з особливими властивостями та репутацією – це унікальні товари. За її словами, підписавши Угоду про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання охороняти європейські географічні бренди від підробок.

Водночас, зауважила депутатка, українські географічні назви також отримують правову охорону в країнах ЄС. "Уряд уже формує такий перелік. До нього увійдуть гуцульська овеча бринза, мелітопольська черешня, закарпатське вино, карпатський мед та інше, що однозначно сприятиме просуванню українського експорту", – додала Підласа.

Нагадаємо, ще у січні українці обрали найкращий варіант нової назви "коньяку".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: