fbpx
Сьогодні
12:28 19 Вер 2019

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт Зеленського про реформування ГПУ

Фото rbc.ua

Парламентарі ухвалили у другому читанні законопроєкт №1032 Володимира Зеленського про реформування Генеральної прокуратури України

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт підтримали 259 народних депутатів. До другого читання до нього надійшло 197 правок.

Законопроєктом передбачається замість чинної структури органів прокуратури побудувати – після проведення атестації прокурорів – нову структуру у вигляді Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур. При цьому генпрокурору передбачається надати право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

Також законопроєкт передбачає ліквідацію військових прокуратур, однак глава ГПУ отримує право у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

У документі прописане зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15 до 10 тисяч осіб та перетворення Національної академії прокуратури України на Тренінговий центр прокурорів України.

Відтепер голова ГПУ отримує право затверджувати стратегію розвитку прокуратури; систему оцінювання якості роботи прокурорів; порядок вимірювання та регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов'язків, встановлених для відповідної адміністративної посади.

Також передбачається підвищити базовий посадовий оклад прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Встановлення обмеження в розмірі 25% для максимального розміру премії прокурора за результатами календарного року, яка нараховується виключно відповідно до оцінки роботи прокурора.

До 1 вересня 2021 року зупиняються повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, і встановлюється, що генеральний прокурор затверджує порядок проведення добору кадровими комісіями на зайняття вакантної посади прокурора; визначає порядок заміщення тимчасово вакантних посад прокурорів в органі прокуратури; призначає осіб на адміністративні посади в Офісі та на посаду керівника обласної прокуратури (за схваленням Комісії з добору керівного складу органів прокуратури); визначає порядок розгляду дисциплінарних скарг кадровими комісіями про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження; визначає порядок прийняття рішення кадровими комісіями за результатами дисциплінарного провадження і за наявності підстав, передбачених законом "Про прокуратуру", про накладення на прокурора дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора.

Прокурори, які на день набрання чинності закону обіймають посади прокурорів у Генеральній прокуратурі України, регіональних прокуратурах, місцевих прокуратурах, військових прокуратурах, можуть бути переведені на посаду прокурора в Офісі генпрокурора, обласних прокуратурах, окружних прокуратурах лише у разі успішного проходження ними атестації, яка проводиться у порядку, передбаченому "Прикінцевими і перехідними положеннями" цього закону.

При цьому атестація не поширюється на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Атестація прокурорів включає такі етапи:

  • складення іспиту у формі анонімного письмового тестування з метою виявлення рівня знань та умінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора;
  • проведення співбесіди з метою оцінки відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності. Для виявлення рівня володіння практичними знаннями та навичками прокурори виконують письмове практичне завдання.

У разі неуспішного проходження атестації прокурор звільняється з посади.

При цьому особи, які не займали посаду прокурора на момент набуття чинності законом, мають право, за умови наявності вищої юридичної освіти та стажу роботи у сфері права, взяти участь у відкритому конкурсі на вакантні посади прокурора в Офісі генерального прокурора, обласних прокуратурах, окружних прокуратурах, які з'явилися після звільнення прокурорів за власним бажанням, неуспішного проходження прокурорами атестації або з інших підстав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: