fbpx
Сьогодні
11:32 13 Вер 2019

Рада розпустила ЦВК

Верховна Рада підтримала проект постанови "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії".

За проголосували 341 нардеп.

Представник президента у парламенті Руслан Стефанчук відзначив, що звільнення всіх членів ЦВК відбувається "за вмотивованим поданням президента".

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко повідомила, що комітет підтримав дострокове припинення повноважень усього складу ЦВК.

Представник "Європейської солідарності" Артур Герасимов заявив, що ЦВК обирається на 7 років, а вибори, проведені у 2019 році визнали міжнародні організації.

"Завжди, коли робиться така політична розправа, запрошуються члени ЦВК", – обурився він.

Депутат від "Голосу" Сергій Рахманін також заявив, що варто було б запросити і заслухати голову ЦВК. Він також зазначив, що кожен президент України приходять і міняє людей, а не правила.

Альона Шкрум із "Батьківщини" заявила, що потрібен новий закон про ЦВК – і він уже чекає декілька років на розгляд, бо чинний суперечить закону про державну службу.

Депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Нестор Шуфрич сказав: "Давай, до свіданья естет состав ЦИКа і ласкаво просимо новий склад ЦВК".

Довідка

Формальним приводом для розпуску ЦВК у зверненні президента стала ситуація, що склалася на 198 виборчому окрузі Черкаської області. Адже, 24 і 26 серпня Верховний суд скасував протокол ЦВК про результати виборів у цьому окрузі, в якому зафіксована перемога самовисуванця Сергій Рудика. Позов подала кандидатка від "Слуги народу" Наталії Дяченко. В результаті Рудик не прийняв присягу народного депутата.

Відповідно до статті 31-1 Закону про Центральної виборчої комісії України, повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені парламентом за вмотивованим поданням президента України. Рішення Рада, згідно із законом, повинна прийняти не менш як двома третинами від її конституційного складу.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: