fbpx
Сьогодні
16:45 13 Вер 2019

"Опора" жорстко відреагувала на звільнення ЦВК

Практика політично мотивованої ротації членів Центральної виборчої комісії порушує міжнародні стандарти і суперечить положенням національного законодавства.

Як повідомили в Громадянській мережі ОПОРА, рішення Верховної Ради про звільнення членів ЦВК поставило під сумнів гарантії політичної незалежності Комісії та стабільності її роботи.

«Політичні мотиви використання недоліків законодавства про ЦВК очевидні зараз і неодноразово виявлялися під час попередніх ротацій складу Комісії», – відзначили активісти.

Вони вимагають від президента Володимира Зеленського, парламенту і фракцій Ради забезпечити прозорий і інклюзивний процес подання кандидатів від депутатських фракцій та груп.

Також в Опорі просять врахувати пропозиції всіх без винятку депутатських фракцій і груп про новий склад ЦВК на основі абсолютної чи пропорційної рівності.

«Такий підхід відповідає загальновизнаним демократичним стандартам формування складу вищих органів адміністрування виборів та повинен забезпечити професійну збалансованість Комісії, довіру до її майбутньої діяльності», – пояснили в організації.

Крім того, в організації закликали публічно взяти на себе зобов'язання щодо вдосконалення законодавства про ЦВК, в тому числі в частині призначення та припинення повноважень.

«У разі подальшої бездіяльності парламенту і президента щодо вдосконалення законодавства про ЦВК, країну з великою ймовірністю очікують нові політичні відставки її членів. Це неприпустимо з точки зору дотримання справжньої незалежності Комісії», – резюмували в Опорі.

Нагадаємо, сьогодні Рада розпустила ЦВК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: