fbpx
Сьогодні
17:29 12 Вер 2019

Рада схвалила законопроект Зеленського по судовій реформі

Фото Reuters

Верховна Рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект президента Володимира Зеленського №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

Про це передає РБК-Україна.

Документ підтримали 238 парламентарів.

Так, проектом пропонується унормувати діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, зокрема запровадити новий порядок формування ВККС, за яким призначення на посади дванадцяти членів комісії здійснюватиметься Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. ВРП утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть: три особи, обрані Радою суддів України із числа її членів; три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної згідно із законом "Про Вищий антикорупційний суд".

Також законопроектом передбачається створення ВРП комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами Вищої ради правосуддя та ВККС України високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Планується визначити, що суддівська винагорода встановлюється за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання, оскільки усі судді судової системи мають єдиний правовий статус і є рівними перед законом.

"Законодавчо закріплене пунктами 22 і 23 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про судоустрій і статус суддів" нерівне становище суддів, які виконують однакову роботу, в частині розміру отримуваної ними суддівської винагороди є неприпустимим, оскільки суддя вважається компетентним, доброчесним і таким, що відповідає займаній посаді, доки інше не буде встановлено у визначеному законом порядку", – вказано у пояснювальній записці.

Крім того, пропонується розширити категорії посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації).

Раніше ЗМІ повідомили, що Зеленський приїхав на засідання Ради.

Нагадаємо, що Рада прийняла рішення не штрафувати "євробляхерів" до кінця листопада.

За інформацію ЗМІ, сьогодні мало б відбутися голосування про розпуск ЦВК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: