fbpx
Сьогодні
17:43 11 Вер 2019

"Опора" виступає проти дострокового розпуску ЦВК

Громадська мережа Опора виступає проти дострокового припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії України.

На переконання організації, кадрові ротації в ЦВК перетворюють цей орган «на заручника політичної кон'юнктури, не залежно від наявності чи відсутності підстав для визнання системних грубих порушень, чи протиправних дій з його боку».

У таких умовах дискредитуються безсторонність та нейтральність членів ЦВК, а також результати будь-яких майбутніх виборів.

«Належні практики визначають, що члени виборчих комісій не можуть бути відкликані на власний розсуд органами, які їх призначають. Президент або парламентська більшість не повинні формувати склад комісій під поточну політичну конфігурацію. Наближення практики скорочення чи, навпаки, пролонгації без належних на те підстав каденції членів комісії ставить під сумнів її нейтральність та можливість діяти виключно в межах закону, а не партійних інтересів», — заявили в Опорі.

Громадська організація також вважає, що обґрунтовані підстави для розпуску ЦВК відсутні.

«Претензії щодо дій ЦВК, на думку Опори, не призвели до порушення виборчих прав громадян, а вади застосування закону, який неодноразово критикувала наша організація, повинні комплексно бути виправлені парламентом на перспективу», — йдеться в заяві.

Голова ЦВК також відповіла на претензії Зеленського.

Нагадаємо, що профільний комітет Верховної Ради підтримав подання президента Володимира Зеленського про звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії.

Раніше надійшла інформація, що Зеленський хоче розпустити ЦВК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: