fbpx
Сьогодні
17:03 11 Вер 2019

Нідерланди перекваліфікували Цемаха на підозрюваного

Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення малайзійського літака MH17 над Донбасом, в підозрювані.

Про це в інтерв'ю DW в середу, 11 вересня, повідомила депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

За її словами, міжнародна слідча група (JIT) і нідерландський прокурор поширили лист, в якому говорилося про те, що тепер Цемаха розглядають в якості одного з підозрюваних.

Як заявила Пірі, рішення Києва включити Цемаха в список для обміну ув'язненими з Росією стало вкрай болючим і для Нідерландів, і для родичів жертв збитого MH17.

«З міжнародної точки зору Україна має зобов'язання, що передбачають всебічне співробітництво в спробах знайти відповідальних за збитий літак MH17. І віддавши одного з підозрюваних Москві, Україна тим самим не стримала свою обіцянку», — вважає європарламентар.

Пірі додала, що наполеглива вимога Росії віддати їй Цемаха свідчить про те, що Москва визнає свою провину в катастрофі рейсу MH17.

«Тепер немає практично ніяких шансів на те, що міжнародній слідчій групі JIT вдасться допитати Цемаха… Зрозуміло, ми можемо попросити Росію надати його для допиту. Але ми не настільки наївні», — резюмувала Пірі.

Раніше з Росії відпустили Цемаха, донька виклала фото і заявила, що вони їдуть додому.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва звільнив головного свідка у справі МН17 Володимира Цемаха. Його відпустили з-під варти під особисте зобов'язання.

Відразу після цього президент РФ Володимир Путін заявив, що обмін утримуваними особами між Москвою і Києвом «буде масштабним», а також анонсував спільні з владою України рішення щодо обміну.

Колишній «начальник ППО» Слов'янської бригади так званої «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне. Після цього його вивезли через лінію розмежування в Київ.

Катастрофа малайзійського Boeing сталася 17 липня 2014. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули всі 298 чоловік на борту. Цемах як екс-начальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про знищення пасажирського літака Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17.

Міжнародна слідча група офіційно оприлюднила результати розслідування катастрофи Boeing рейсу МН17, згідно з якими літак збили з ЗРК Бук, який доставили на Донбас з території Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: