fbpx
Сьогодні
09:23 11 Вер 2019

Авраменко: мовний закон є, але його ніхто не виконує

Мовознавець і знаний майже для кожного другого Олександр Араменко розповів про те, що мовний закон не може повноцінно діяти, якщо навіть міністр внутрішніх справ його порушує.

Про це він розповів у інтерв'ю Укрінформу.

Олександр Авраменко переконаний: кожна людина, котра взаємодіє у соціумі, має дотримуватися мовного закону.

"Якщо я прийшов, наприклад, до перукарні й звертаюся українською, то у відповідь за замовчуванням має бути українська мова. Це називається: мої мовні права в Україні", – пояснює телеведучий.

Натомість, тих хто "у списи" зустрів закон про мову Авраменко відкрито називає "колаборантами, котрі культивують "рускій мір" в Україні".

Головна ж проблема, на думку Авраменка, у недотриманні цього ж таки закону.

"Зараз закон ухвалений – і що ми бачимо? Він чинний, але ніхто його не виконує. Міністр внутрішніх справ України – людина, яка повинна дбати про дотримання закону, першим його й порушує, бо говорить російською мовою під час виконання своїх службових обов'язків. Або зайдіть на сайт, наприклад, автомобілів "Мерседес" – там не те, що за замовчуванням немає української мови, там її взагалі немає в меню! Це офіційні сайти компаній, яким дозволяють робити бізнес в Україні, але виходить, що вони роблять його лише для "рускоязичних"?", – задається питанням пан Авраменко.

Однак, відомий автор підручників не опускає рук і сподівається на краще.

"Втішає те, що серед українців завжди були і є інтелігентні культурні люди, на яких тримається країна. Й завдання педагогів і батьків – виховати нові покоління європейського кшталту, які будуть дотримуватися будь-яких правил: чи мовних, чи дорожнього руху, чи якихось інших", – сказав Олександр Авраменко.

Нагадаємо, наступні 5 років нові норми українського правопису не будуть входити до ЗНО.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: