fbpx
Сьогодні
Фото 21:35 10 Вер 2019

Унікальну картину, викрадену під час Другої світової війни, передали послу України в США

Картину «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яку нацисти вивезли з України під час Другої світової війни, вдалося повернути завдяки співпраці Служби зовнішньої розвідки України та правоохоронних органів США.

Це перший результативний випадок співпраці України та США на державному рівні в поверненні пам'яток культурної спадщини, повідомляє Посольство України в США.

Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною

«Повернення картини в Україну ― це результат багаторічної спільної праці та промовистий жест не тільки стратегічного партнерства між Україною та США, але й дружби між нашими народами», ― сказав посол України в США Валерій Чалий на церемонії урочистої передачі картини.

Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною

З американського боку поверненням картини протягом кількох років займалися Федеральне бюро розслідувань, Державний департамент і прокуратура округу Колумбія.

Картину художника Михайла Паніна, написану в 1911 році, нацисти вивезли з Дніпропетровського художнього музею до Німеччини. Після Другої світової війни твір мистецтва опинився в США у приватній колекції. Останні 30 років ним володіла родина Девіда і Габріели Трейсі. У посольстві наголосили, що доброзичливе ставлення до повернення картини Паніна з боку подружжя мало окреме значення для процесу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: