fbpx
Сьогодні
19:28 09 Вер 2019

Вчені пояснили зв’язок між глобальним потеплінням і ураганом Доріан

Через найпотужніший ураган, який обрушився на Багамські острови, загинули щонайменше 20 осіб. Вчені попереджають, що через кліматичні зміни частота подібних стихій може зрости.

На початку вересня 2019-го до Багамських островів підійшов потужний ураган Доріан. Протягом 40 годин швидкість вітру через шторм становила понад 250 км/год, що робить Доріан ураганом останньої п'ятої категорії за шкалою Саффіра — Сімпсона.

Максимальні пориви вітру досягали 290 км/год. За цим показником Доріан є другим найпотужнішим ураганом в історії. Сильніше нього був тільки ураган Камілла у серпні 1969-го, коли максимальна швидкість вітру сягала 305 км/год.

В останні два дні Доріан ослаб спершу до четвертої, а пізніше — до другої категорії, але ураган збільшився в діаметрі, що створює велику зону руйнування. В американських ЗМІ повідомляють щонайменше про 20 загиблих унаслідок потужного шторму.

Washington Post пише, що 2019 рік став четвертим роком поспіль, коли в Атлантичному океані формуються урагани п'ятої категорії. При цьому надзвичайне посилення Доріана за минулі вихідні є безпрецедентним випадком у історії спостережень за ураганами в Атлантиці. Метеорологи пов'язують це з глобальним потеплінням.

Експерт з Дослідницького центру Вудс-Хоул Дженніфер Френсіс зазначає, що нагрівання океану є паливом для ураганів, оскільки тепле повітря може утримувати більше вологи і створювати більше пари у атмосфері. Це збільшує кількість ураганів і робить їх більш руйнівними.

«Коли водяна пара конденсується у хмари, вона виділяє багато тепла в атмосферу, і це є джерелом харчування для урагану. Ці фактори дуже сприяють штормам, які ми бачили останнім часом», — говорить Френсіс.

Згідно з прогнозами метеорологів, глобальне потепління може призвести до почастішання ураганів четвертої і п'ятої категорії в Атлантичному океані у два рази. Через підвищення рівня моря такі урагани можуть стати причиною масштабних повеней на прибережних лініях.

Крім цього, подібні урагани стає складніше відстежувати, і зона їх дії стає менш передбачуваною, як у випадку з Доріаном.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: