fbpx
Сьогодні
23:05 09 Вер 2019

Полозов вважає, що РФ може видати Цемаха Нідерландам

РФ може видати ключового свідка у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines на Донбасі Володимира Цемаха Голландії.

Про це заявив в ефірі Радіо НВ російський адвокат Микола Полозов.

Як стверджує адвокат, свідчення Цемаха, які він дав нідерландському слідству напередодні обміну, абсолютно придатні для трибуналу в Гаазі.

«Справа в тому, що бувають такі обставини, коли, наприклад, свідки вмирають до трибуналу, їдуть, губляться тощо. У той же час, ті свідчення, які вони дали відповідно до процедури, розглядаються як і інші докази», – пояснив Полозов.

За словами правозахисника, відмова від показань з боку Цемаху буде виглядати досить безглуздо, тому що тоді буде два види доказів – отримані в Україні та отримані в Росії. Пізніші свідчення будуть сприйматися більш критично, зазначив Полозов.

Як зазначив адвокат, у Голландії є шанс на екстрадицію Цемаха з Росії.

«У Голландії є можливість звернутися до російської сторони, у них є процедури, за якими це звернення здійснюється. Росія потенційно може видати Голландії Цемаха, тому що він не є громадянином Росії, він є громадянином іншої держави. Будуть вони видавати чи ні, це вже питання політичної волі», – додав Полозов.

Також 9 вересня голова комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини Торхілдур Сунна Айварсдоттір заявила, що те, що Володимир Цемах у Росії, не означає, що віднині він не мусить співпрацювати з нідерландськими слідчими органами.

Про це повідомляється на сайті асамблеї.

За словами чиновниці, Володимир Цемах як особа, що цікавить слідчих у справі щодо спуску рейсу MH17, повинен залишатися доступним нідерландським органам, які розслідували цю справу.

"Те, що Україна дозволила пану Цемаху поїхати до Росії, не означає, що йому більше не потрібно співпрацювати у розслідуванні цієї жахливої події. Росія є державою-членом Ради Європи і як така юридично зобов'язана боротися з безкарністю ", – зазначила Айварсдоттір.

За її словами, у жовтні комітет з юридичних питань призначить доповідача, який висловить оцінку прогресу у розслідуванні згаданої справи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: