fbpx
Сьогодні
16:00 08 Вер 2019

Луценко спрогнозував поведінку Росії після звільнення Цемаха

Колишній генпрокурор Юрій Луценко вважає, що РФ буде розігрувати карту образи з боку Нідерландів на Україну через видачу Росії підозрюваного у справі МН17 Володимира Цемаха.

Про це він написав у Facebook.

"Звичайно, цю карту образи голландського суспільства (ним же створену) буде розігрувати Путін і його підспівувачі в Європі. Їхня ціль – зняти санкції ЄС проти РФ, які були введені саме після збиття МН17. Протидія цьому – завдання вищого керівництва держави і МЗС. …Я мав декілька розмов про нього (Цемаха – ред.) і з голландськими колегами по міжнародній слідчій групі, і з президентом та його командою.

Для всіх, хто шепоче чи кричить про зраду, хочу сказати: українська сторона відклала обмін і зробила (вже після моєї відставки) все можливе в ситуації, яка склалася. Допит Цемаха відбувся. Від угоди зі слідством він відмовився. Видати його Нідерландам ми не маємо права через положення Конституції. Судити його голландці зможуть так само, як з березня 2020 судитимуть перших 4 підозрюваних – заочно", – пише він.

Крапки над і. Як Генпрокурор, я організовував юридичну підготовку при двох останніх обмінах. 74 наших на 306 в грудні…

Posted by Юрій Луценко on Sunday, September 8, 2019

Луценко вважає, що ситуація з Цемахом не могла «зупиняти визволення українців, деякі з яких роками мужньо протистояли Кремлю».

Він додав, що як генпрокурор організовував юридичну підготовку при двох останніх обмінах – 74 українці на 306 в грудні 2017 року і 35 на 35 у суботу.

За його словами, обмін полонених і в'язнів Кремля – це не тільки напруження прокурорської і судової системи, але й максимальне моральне напруження.

"Як видати Гаджиєва, який вбив 7 наших і 8 поранив? Чи Прасолову, яка підірвала офіцера СБУ. Або як віддати підозрюваного Нідерландами в організації збиття МН17 Цемаха?

Для мене відповідь очевидна – це війна. І обмін наших бійців на солдатів агресора чи підконтрольних їм сепаратистів – не ганьба і не зрада. Визволення наших – священний обов'язок держави", – каже Луценко.

Нагадаємо, що стали відомі деталі вивезення Цемаха з Донецька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: