fbpx
Сьогодні
16:54 06 Вер 2019

Розвідка назвала 8 сценаріїв ескалації конфлікту РФ-Україна

Українська розвідка назвала кілька можливих військово-політичних сценаріїв для України.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький.

Розвідники підготували аналіз зовнішньої ситуації у галузі безпеки на найближчі 10 років і визначили можливий хід подій. Розвідники застерігають, що у чотирьох випадках можуть бути задіяні Збройні сили України.

Скібіцький наголосив, що російське вторгнення залишається однією з основних загроз — наразі Росія завершує формування трьох дівізій на кордоні з Україною. Мова йде про 3-ю, 144-у та 150-у мотострілкові дивізії.

Крім того, продовжується формування 8-ї армії у Південному військовому окрузі, яка безпосередньо буде діяти на українському напрямку. Відповідно до планів РФ, основні заходи планується завершити вже наприкінці цього — початку наступного року.

У 2019 році плануються навчання Кавказ-2020, де Росія фактично відпрацює вторгнення в Україну, зазначив розвідник.

Згідно з дослідженням, перший сценарій, де можуть бути задіяні ЗСУ, — збройна агресія Росії проти України.

Другий — внутрішній конфлікт на території держави, який може бути підтриманий РФ ззовні. По суті, це збройний конфлікт на Донбасі, який наразі підтримується Росією.

Третій сценарій — прикордоний конфлікт, який може бути спровокований за рахунок проведення спеціальних операцій.

Четвертий — втягування України у конфлікт між світовими державами. Розвідка наразі фіксує протистояння між НАТО та РФ, у якому Україна стала сірою зоною. Саме тому Росія нарощує військовий контингент біля українського кордону. Такий конфлікт може також виникнути у країнах Балтії.

Україна завжди буде у галузі інтересів Росії.

Ця країна завжди буде зацікавлена в українських ресурсах — людських, матеріальних, сировинних, зазначив в коментарі Радіо НВ полковник СБУ та МВС у відставці Михайло Притула.

Проте атака з боку північного сусіда буде розвиватися таким чином, щоб не була пошкоджена економічна інфраструктура України. Росії Україна потрібна ціла, а не зруйнована, каже експерт.

«Ми маємо очікувати насамперед політичний вплив. Вплив, спрямований на те, щоб посіяти політичний розбрат, ненависть, невпевненість у нашому майбутньому. Далі – проведення проросійських сил того чи іншого масштабу. Найголовніший сценарій — не стільки військовий, скільки ментальний», — наголосив Притула.

Протидія сценаріям

У закритих рішеннях Ради з питань національної безпеки і оборони є системні заходи протидії усім цим сценаріям — як на рівні політичного керівництва держави, так і на рівні Збройних сил та спецслужб, зазначив у коментарі Радіо НВ колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

Хід розвитку подій буде залежати від того, як надалі розвиватиметься внутрішня ситуація в Україні та геополітична розстановка сил і загострення ситуації на глобальному рівні.

Якщо Україна матиме потужне консолідоване суспільство і стратегію розвитку, не буде приводів для реалізації будь-якого з цих планів. Водночас, Микола Маломуж додав, є ще один сценарій Росії – захоплення України не військовим, а політичним шляхом.

«Якщо піде падіння, це може бути використано нашими зовнішніми ворогами. Якщо з'явиться багато соціальних і політичних протестів, зовнішніх впливів, це може призвести до більш серйозних протистоянь. Тут може бути втручання Росії – або втручання військового характеру, або, що скоріше за все, підтримка сил, які орієнтовані на РФ», — зазначив Маломуж.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: