fbpx
Сьогодні
09:43 05 Вер 2019

"Жорсткий" Brexit не відбудеться: парламент Британії заборонив вихід із ЄС без угоди

Депутати британської Палати громад у ніч на четвер підтримали законопроєкт, який блокує можливість провести Brexit без угоди 31 жовтня.

Про це повідомляє BBC.

"У ніч із середи на четвер законопроект, який блокує для британського прем'єра Бориса Джонсона можливість вивести країну з ЄС без угоди 31 жовтня цього року, був схвалений Палатою громад Великої Британії", – йдеться в повідомленні.

Проте цей законопроект ще мусить пройти процедуру схвалення Палатою лордів у п'ятницю. Якщо ж члени цієї палати внесуть до документа свої поправки, потрібно буде їх схвалення Палатою громад. Документ може стати діючим законом уже в понеділок.

Цей законопроект передбачає, що прем'єр-міністру доведеться до 19 жовтня або затвердити угоду в парламенті, або отримати від депутатів згоду на вихід без угоди. Після закінчення цього терміну йому доведеться подати запит на відтермінування виходу Великобританії до 31 січня 2020 року.

Незвичайним є те, що документ передбачає формулювання листа, який Джонсон повинен буде написати президенту Європейської Ради. Якщо ЄС відповість, запропонувавши іншу дату, у прем'єр-міністра буде два дні, щоб прийняти цю пропозицію. За цей час депутати – не уряд – матимуть можливість відхилити цю дату.

Законопроект також вимагає від міністрів звітування перед Палатою громад протягом наступних кількох місяців, потенційно надаючи більше можливостей взяти під контроль порядок денний.

Раніше британський парламент відхилив пропозицію Джонсона про дострокові вибори.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: