fbpx
Сьогодні
17:51 04 Вер 2019

Президент вніс до Ради закон про відповідальність за незаконне видобування бурштину

Фото ОП

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроект №2059 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або переміщення його через митний кордон України".

Про це свідчать дані на сайті ВР.

Законопроект визначений главою держави як невідкладний.

КК України Зеленський пропонує доповнити новою статтею 240-1 "Незаконне видобування бурштину".

Так, у ній визначено, що незаконне видобування бурштину карається штрафом від семисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 11,9 тисяч гривень до 51 тисячі) або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Пропонується передбачити, що реалізація, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробка незаконно видобутого бурштину караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч таких мінімумів (від 51 тисячі гривень до 170 тисяч гривень) або обмеженням волі на строк від трьох до шести років, або позбавленням волі на той самий строк.

Такі ж дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або повторно, або у значних розмірах, на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.

"Під значним розміром у цій статті слід розуміти вартість бурштину, що у сто і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян. Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування", – сказано у тексті проекту.

Нагадаємо, 12 серпня Зеленський відвідав Житомирщину і оголосив боротьбу що розкрадачів бурштину.

Пізніше головний лісничий Житомирщини, звільнення котрого вимагав Зеленський, пішов у відставку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: