fbpx
Сьогодні
10:42 04 Вер 2019

Лубінець заявив про готовність до діалогу з керівниками освітніх установ з ОРДЛО

Можливо, для того, щоб якось полегшити дітям і студентам перехід в українські освітні установи з ОРДЛО, нам потрібно поспілкуватися з керівниками ВНЗ з того боку. Ми готові до цього, якщо вони підуть на такий діалог.

Про це заявив голова комітету з реінтеграції і деокупації тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму Дмитро Лубінець в інтерв'ю виданню "Східний варіант".

Він уточнив, що, наприклад ті, хто навчався і отримував дипломи в окупованому Криму, можуть приїхати в Україну і пройти сертифікацію диплома. А у Донецькій та Луганській області цей механізм не працює. І жодне міністерство не змогло в цьому допомогти.

"Зрозуміло, що у цих дітей фактично недійсні документи про освіту. Але виходить, що ми фактично відрізаємо їм можливість переїхати на підконтрольну територію, щоб продовжити тут працювати і вчитися! Самі ж блокуємо приплив молодих фахівців, замість того, щоб за них боротися", – вважає Лубінець.

"Наша позиція така, що якщо дитина закінчила в ОРДЛО якийсь ВНЗ, нехай навіть нелегальний, отримав там якусь довідку, то він повинен бути допущений до іспитів тут, на підконтрольній території, де буде протестований його рівень знань. Ми будемо розуміти, навчався чи він взагалі і що він знає. А після цього можемо брати його на навчання до українських ВНЗ і видавати йому якийсь український диплом. Чому нам це важливо? Тому що дитина, яка готова проходити таку процедуру, залишиться у нас. Вона не повернеться на ту територію, вона хоче вирватися з сірої зони, де його позбавили нормального майбутнього і перспектив. Найголовніша моя задача на чолі цього комітету – показати, що ми воюємо нема за територію, а за людей. Потрібно створити передумови, щоб люди хотіли в Україну, прагнули сюди", – підкреслив депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: