fbpx
Сьогодні
22:10 04 Вер 2019

Дослідники виявили новий вид китів неподалік Японії

В Охотському морі вчені знайшли новий вид дзьоборилого кита. Довжина дорослої особини — не більше 7 метрів.

Попри те, що кити є одними з найбільших існуючих тварин, вченим відомі кілька їх мініатюрних підвидів.

Як пише видання N+1, сімейство дзьоборилих китів налічує два види — північний плавун (Berardius bairdii), який живе у північній частині Тихого океану і досягає 10−11 метрів в довжину, та південний плавун (Berardius arnuxii), який мешкає в південній частині Тихого океану і виростає до 10 метрів

Нещодавно вчені з Університету Хоккайдо опублікували статтю в журналі Scientific Reports, в якій вони описали чотири туші китів, знайдені біля узбережжя японського острова Хоккайдо в Охотському морі.

Ці кити були повністю чорними і були не довше 6,9 метрів. Виявилося, що новий вид був давно відомий місцевим китобоям, які в побуті називали його куроцутікудзіра. Такасі Мацуісі з Університету Хоккайдо вперше описав цей вид і назвав його Berardius minimus, що в перекладі означає плавун малий.

Щоб довести приналежність цього виду до роду плавунів — вони провели аналіз ДНК знайдених особин. Експертиза показала, що генетична структура Berardius minimus трохи відрізняється від його побратимів з північної та південної частин Тихого океану.

Дослідники говорять, що біля узбережжя Японії може водитися ще один вид дзьоборилих китів-плавунів, якого місцеві китобої називають вороном (курасу). Але, ймовірно, що це ще одна назва вже описаного малого плавуна.

Нагадаємо, що крижаний покрив Гренландії тане з рекордною швидкістю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: