fbpx
Сьогодні
13:11 04 Вер 2019

Айвазовська про зняття недоторканості: розрубали Гордіїв вузол сокирою

Голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська вважає, що зняття недоторканності з нардепів – це спроба "рубати Гордіїв вузол", а не "вирішити проблему, зберігаючи баланс".

Таку думку вона висловила на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Мантра про зняття депутатської недоторканності є ефектом плацебо щодо реалізації запиту на справедливість від народу України … Підігріте роками суспільство політиками бачить в рішенні про позбавлення імунітету парламентарів наближення їх до народу, або можливість притягнення їх до відповідальності за вчинення злочинів. Втім, вирішили рубати Гордіїв вузол сокирою, а не розв'язати проблему, зберігаючи баланс", – написала Айвазовська.

Вона зазначила, що європейські практики передбачають переважно обмежений імунітет, а не повну його відсутність. Зокрема, парламентарій може бути затриманий на місці злочину, або протягом наступного дня після його вчинення без дозволу парламенту, однак для здійснення слідчих дій, прослуховування тощо потрібно звертатися до парламенту.

"Щодо Венеційської комісії, то вона зазначила, що "в політичній системі з вразливою демократією, такою, як в Україні, повне скасування недоторканності може бути небезпечним для функціонування та автономії парламенту"", – підкреслила Айвазовська.

Вона додала, що йдеться не про конкретні виборчі цикли, більшість конкретного скликання ВРУ, а в цілому системі: " У наших політиків дуже малий горизонт планування, тому історія накладається виключно на поточний стан справ. Уявіть, що через демократичний інститут виборів приходить до влади партія, що не має жодного інтересу просувати верховенство права, поважати меншість. "Червоні папочки" будуть лежати на кожного для тримання на короткому повідку. Краще ж мати зашкварених, але слухняних депутатів, ніж самодостатніх політиків, які дійсно представляють весь народ, а не обслуговують інтереси третіх сторін".

За її словами, " нехтування регламенту, який є таким самим законом України, як і будь-який інший, є шляхом в нікуди".

Нагадаємо, учора Верховна Рада зняла недоторканність народних депутатів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: