fbpx
Сьогодні
23:44 03 Вер 2019

Нідерланди просять Україну не віддавати Росії підозрюваного в справі MH17

Фото Reuters

Прокуратура Нідерландів переконливо закликає Україну не допустити передачу Росії підозрюваного у справі про знищення рейсу MH17. За словами голови Міжнародної слідчої групи (JIT) Фреда Вестербеке, надзвичайно важливо, щоб командир проросійських бойовиків Володимир Цемах «залишився доступним для подальшого розслідування».

Про це повідомляє NRC Handelsblad, нагадуючи, що російські й українські ЗМІ повідомляли про те, що Цемах став перешкодою для обміну між Києвом і Москвою, переговори про який тривали впродовж кількох тижнів. Ватажок бойовиків, який має українське громадянство, командував системою ППО у Сніжному.

Саме тут була запущена фатальна ракета з установки «Бук» 17 липня 2014 року. Минулого червня українські спецслужби схопили Цемаха на підконтрольній російським силам території. Відео за 2015 рік свідчить, що він був причетний до транспортування системи «Бук» з Росії. Тепер бойовика називають «головним свідком» у розслідуванні обставин знищення MH17. Тепер голова JIT Фред Вестербеке надіслав листа Генеральній прокуратурі України. В ньому нідерландський слідчий написав, що на підставі інформації, яка стала доступною нещодавно, нідерландська прокуратура тепер вважає Цемаха «підозрюваним».

В Україні не відповіли на лист Вестербеке. Представник відомства наголосив, що Цемах перебуває в українській в'язниці за звинуваченнями в українській справі. Його затримали не через участь у знищенні MH17, а за те, що він воював проти України на боці Росії. Тож Київ має повне право вирішувати, обмінювати його чи ні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: