fbpx
Сьогодні
20:32 03 Вер 2019

120 капканів: у Харкові влаштували акцію на підтримку в'язнів Кремля

Акція "120 кайданів"

У Харкові відбулась акція «В'язні Кремля» на підтримку українських політичних в'язнів та військовополонених.

Про це повідомляють кореспонденти hromadske з місця події.

На Майдані Конституції активісти та правозахисні організації встановили 120 капканів — саме стільки українських громадян незаконно позбавили волі у Росії та в анексованому Криму.

Учасники акції розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що «вони вже схопили свою здобич» — українських політв'язнів, розповіла активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov Олена Пономаренко.

У деяких капканах знаходяться речі утримуваних, взуття та одяг. Ці речі активісти збирали через родичів та знайомих ув'язнених. До кожного капкану прикріплений залізний ланцюг, на кінці якого бірка з написом «Сделано в Кремле». Також на площі встановили інформаційний намет, у якому поширювалась спеціально створена до акції тематична газета з інформацією та історіями політв'язнів.

У списку політв'язнів є і харків'яни. Наприклад, Олександр Стешенко був викрадений 11 квітня 2018 року на Чонгарі, де проходить адміністративний кордон між Кримом і Херсонщиною. Він їхав до Криму, щоб відвідати друга в Алушті, але потрапив у руки ФСБ. Він повернувся на свободу тільки 6 серпня 2019 року.

«Мене душили, катували, роздягали, били струмом, обливали водою і примушували зізнатись у тому, що їм було потрібно», — розповів на прес-конференції у Харкові сам Олександр.

Наразі Харків — це третє місто з десяти у регіональному турі на підтримку українських політв'язнів та військовополонених «В'язні Кремля». Однією з головних ідей проведення акції є підтримка самих політв'язнів та їхніх родин і прояв солідарності.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: