fbpx
Сьогодні
10:48 01 Вер 2019

Вчені пов'язали забруднення повітря з розвитком психічних розладів

Фото ВВС

Забруднене повітря виявилося пов'язане з розвитком біполярного розладу.

Вчені заявили про те, що забруднення повітря може бути пов'язано з розвитком психічних розладів. Зокрема, мова йде про біполярний розлад і великий депресивний розлад, повідомляє "Популярная механика".

У ході дослідження вчені вивчили дані за 11 років 151 мільйон людей, які зверталися за медичною страховкою в США, щоб оцінити рівень шести захворювань — великого депресивного розладу, біполярного розладу, розладу особистості, шизофренії, епілепсії та хвороби Паркінсона — в різних округах. Дані про хвороби були зіставлені, зокрема, з інформацією про якість повітря, води, землі в округах, а також з соціально-демографічними даними.

Виявилося, що забруднення повітря пов'язано з розвитком біполярного розладу і великого депресивного розладу. Для людей, які жили в районах з забрудненим повітрям, ризик розвитку біполярного розладу був на 27%, а депресивного розладу – на 6% вищим, ніж у тих, хто жив в районах з чистим повітрям. Більш того, для жителів регіонів з забрудненням землі на 19% був вищим ризик розвитку розладів особистості, ніж у жителів більш чистих районів.

Подібний аналіз був проведений для жителів Данії: дослідники вивчили дані 1,44 мільйона осіб. Виявилося, що в областях з найбільш брудним повітрям ризик розвитку розлади особистості був вищим на 162%, ризик розвитку шизофренії — вищим на 148%, а ризик розвитку великого депресивного розладу — вищим на 50%, в порівнянні з екологічними областями; ризик же розвитку біполярного розладу в районах з сильно забрудненим повітрям у Данні, як і у випадку з США, був вищим на 29%, у порівнянні з районами з чистим повітрям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: