fbpx
Сьогодні
17:48 01 Вер 2019

Вчені довели, що оптимісти живуть довше

Чоловіки і жінки з високим рівнем оптимізму в середньому жили на 11−15% довше, ніж ті, для кого було нехарактерним позитивне мислення.

Оптимізм не означає ігнорування життєвих проблем. Але коли відбуваються негативні події, оптимістичні люди менш схильні звинувачувати себе і з більшою ймовірністю бачать перешкоду тимчасовим, повідомляє CNN.

Нове дослідження показує, що оптимісти також мали найбільші шанси дожити до 85 років і старше. Результати підтвердилися, як показало дослідження, навіть з урахуванням соціально-економічного статусу, стану здоров'я, депресії, куріння, соціальної активності, неправильного харчування і вживання алкоголю.

«Це було перше дослідження, в якому було розглянуто вплив оптимізму на виняткову тривалість життя, яка визначається як життя у віці до 85 або більше років», — говорить провідний автор Левіна Лі, доцент психіатрії в Медичній школі Бостонського університету.

Дослідження показало, що жінки з найвищими рівнями оптимізму мали в 1,5 рази більше шансів на життя до 85 років і старше в порівнянні з жінками з найнижчими рівнями оптимізму. Чоловіки з високим рівнем оптимізму мали в 1,7 рази більше шансів дожити до цього віку, ніж більш песимістичні. Дослідження проводилося на двох вибірках за участю 1429 чоловіків і 69 744 жінок.

«У оптимістичних людей, як правило, є мета і впевненість в її досягненні. Ці цілі можуть включати здорові звички, які сприяють збільшенню тривалості життя», — сказала Лі.

Попередні дослідження виявили прямий зв'язок між оптимізмом і здоровим харчуванням і фізичними вправами, а також поліпшенням здоров'я серця, зміцненням імунної системи, поліпшенням функції легень і зниженням ризику смертності.

При цьому дослідження близнюків показують, що тільки близько 25% нашого оптимізму запрограмовані нашими генами. Решта залежить від нас і від того, як ми реагуємо на неприємності в житті.

«Існують дослідження, які вказують на те, що оптимізм можна посилити або виховати за допомогою певних видів навчання. Таким чином, це відкриває можливість того, що вирощування оптимізму і інших позитивних якостей може привести до значного поліпшення показників, пов'язаних зі здоров'ям, у тому числі тривалості життя», — сказав нейробіолог Річард Девідсон, професор психіатрії в Університеті Вісконсін-Медісон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: