В аеропорту “Київ” відкрили пам’ятник винахіднику гвинтокрила Ігорю Сікорському

У столиці відкрили пам'ятник Ігорю Сікорському, який зустрічатиме тепер киян і гостей в аеропорту "Київ" (Жуляни), що знедавна носить ім'я легендарного авіаконструктора

31 серпня міський голова Києва Віталій Кличко відкрив біля Міжнародного аеропорту "Київ" (колишній аеропорт "Жуляни") пам'ятник видатному авіаконструктору Ігорю Сікорському.

"Сьогодні, в День української авіації, ми робимо ще один крок до увічнення пам'яті про видатного киянина – відкриваємо пам'ятник всесвітньо відомому авіаконструктору Ігорю Сікорському. І тепер він зустрічатиме киян і гостей, які прибувають до столиці авіасполученням", – сказав Кличко на церемонії відкриття пам'ятника, повідомила прес-служба мера.

Автор пам'ятника, скульптор Володимир Журавель, зазначив, що цей пам'ятник – свого роду алегорія: "У нього була мрія – запустити в повітря гелікоптер. І йому це вдалося. Наприкінці життя він мріяв повернутися в Україну. І цей пам'ятник – своєрідна алегорія: Сікорський повертається в Україну".

Кличко наголосив, що місто не витрачало бюджетних коштів, пам'ятник було створено завдяки підтримці меценатів.

Мер також нагадав, що столична влада кілька років домагалася того, щоб Міністерство оборони України, на балансі якого перебуває будинок Сікорського, передало його громаді Києва, щоб можна було відреставрувати занедбаний будинок і створити там музей.

"Може, після відкриття пам'ятника, справа з садибою Сікорських зрушиться з мертвої точки. І люди зможуть побачити, де ріс і творив видатний авіаконструктор", – сподівається Кличко.

Ігор Сікорський (1889-1972) – видатний авіаконструктор українського походження. У 1918 році емігрував до США, в 1923 році заснував там компанію Sikorsky Aircraft. Автор літака-гіганта Sikorsky S-29-A (США). Конструктор першого в США літака-амфібії.

Скульптура Сікорського виготовлена з бронзи, покритої темно-зеленою патиною, фігура авіаконструктора стоїть на стилізованій гранітній півсфері.

Як і скульптура Іллі Муромцю, монумент Сікорського створили за допомогою 3D-принтера. Висота пам'ятника разом із постаментом – 7,2 метра.

Читайте інтерв'ю – Син Ігоря Сікорського: Наша родина дуже схвалює присвоєння імені батька аеропорту в Києві

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.