fbpx
Сьогодні
Фото 14:40 31 Сер 2019

В аеропорту "Київ" відкрили пам'ятник винахіднику гвинтокрила Ігорю Сікорському

Фото kyivcity.gov.ua

У столиці відкрили пам'ятник Ігорю Сікорському, який зустрічатиме тепер киян і гостей в аеропорту "Київ" (Жуляни), що знедавна носить ім'я легендарного авіаконструктора

31 серпня міський голова Києва Віталій Кличко відкрив біля Міжнародного аеропорту "Київ" (колишній аеропорт "Жуляни") пам'ятник видатному авіаконструктору Ігорю Сікорському.

пам'ятник Ігорю Сікорському

"Сьогодні, в День української авіації, ми робимо ще один крок до увічнення пам'яті про видатного киянина – відкриваємо пам'ятник всесвітньо відомому авіаконструктору Ігорю Сікорському. І тепер він зустрічатиме киян і гостей, які прибувають до столиці авіасполученням", – сказав Кличко на церемонії відкриття пам'ятника, повідомила прес-служба мера.

пам'ятник Ігорю Сікорському

Автор пам'ятника, скульптор Володимир Журавель, зазначив, що цей пам'ятник – свого роду алегорія: "У нього була мрія – запустити в повітря гелікоптер. І йому це вдалося. Наприкінці життя він мріяв повернутися в Україну. І цей пам'ятник – своєрідна алегорія: Сікорський повертається в Україну".

Кличко наголосив, що місто не витрачало бюджетних коштів, пам'ятник було створено завдяки підтримці меценатів.

пам'ятник Ігорю Сікорському

пам'ятник Ігорю Сікорському

Мер також нагадав, що столична влада кілька років домагалася того, щоб Міністерство оборони України, на балансі якого перебуває будинок Сікорського, передало його громаді Києва, щоб можна було відреставрувати занедбаний будинок і створити там музей.

"Може, після відкриття пам'ятника, справа з садибою Сікорських зрушиться з мертвої точки. І люди зможуть побачити, де ріс і творив видатний авіаконструктор", – сподівається Кличко.

пам'ятник Ігорю Сікорському

Ігор Сікорський (1889-1972) – видатний авіаконструктор українського походження. У 1918 році емігрував до США, в 1923 році заснував там компанію Sikorsky Aircraft. Автор літака-гіганта Sikorsky S-29-A (США). Конструктор першого в США літака-амфібії.

Скульптура Сікорського виготовлена з бронзи, покритої темно-зеленою патиною, фігура авіаконструктора стоїть на стилізованій гранітній півсфері.

Як і скульптура Іллі Муромцю, монумент Сікорського створили за допомогою 3D-принтера. Висота пам'ятника разом із постаментом – 7,2 метра.

пам'ятник Ігорю Сікорському

Читайте інтерв'ю – Син Ігоря Сікорського: Наша родина дуже схвалює присвоєння імені батька аеропорту в Києві

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: