fbpx
Сьогодні
10:20 28 Сер 2019

Держава лишилася без 472 мільйонів гривень з оподаткування тютюнових виробів

Економісти міжнародної організації "Кампанія за Майбутнє Дітей без Тютюну" підрахували, що Україна щороку втрачає мільйони гривень через те, що стіки тютюнових виробів для нагрівання оподатковуються за нижчими ставками, ніж сигарети.

Про це повідомляє Український центр контролю над тютюном ГО "Життя".

У 2018 році зі стіків тютюнових виробів для нагрівання було сплачено 176,1млн грн, проте якби вони оподатковувались, як сигарети, то до бюджету мало б надійти 650,3 млн грн, тобто потенційні втрати складають474,2 млн грн (що дорівнює 1,1% усіх надходжень від тютюнових акцизів та 2,1% витрат із Держбюджету на охорону здоров'я).

Проблема полягає у тому, що ставка акцизу на стік становить 0,285 грн. Водночас для однієї сигарети з фільтром або без фільтра мінімальна ставка становить 1,01 грн, в 3,5 раза більше. Роздрібна ціна пачки традиційних сигарет і пачки стіків однієї торгової марки майже не відрізняється. Тому, за словами економістів, доречно запровадити, за прикладом Грузії, однакові акцизні ставки і на сигарети, і на стіки (за кількістю).

"Тютюнові компанії називають стіки тютюном для нагрівання, щоб уникнути їхнього оподаткування за зразком сигарет. Проте тютюнові вироби для нагрівання мають таку саму політику стимулювання, оформлення торгових марок та формування цін, як і сигарети. Тому шляхом таких маніпуляцій тютюновики потенційно відбирають у держав надходження, а самі отримують надприбутки", – наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка Центру громадянського представництва "Життя".

Нагадаємо, українців закликають підтримати петицію про заборону продажу електронних сигарет дітям.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: