fbpx
Сьогодні
19:13 25 Сер 2019

Науковці з усього світу підписали угоду про захист акул і скатів

Країни домовилися захищати більше десятка видів акул, що перебувають під загрозою зникнення.

Про це повідомляє Associated Press.

Риби масово стають здобиччю комерційного рибальства.

Угоди про захист акул були прийняті більшістю у дві третини голосів комітетом Всесвітньої конференції з дикої природи, відомим як CITES.

«Сьогодні ми на крок ближче до захисту найшвидшої акули в океані [акули-мако], вона ж перебуває під найбільшою загрозою», — сказала Джен Савада, яка керує роботою зі збереження акул The Pew Charitable Trusts.

Захисники природи аплодували і обмінювалися обіймами після підрахунку голосів. У таборі противників угод були представники Китаю (де з акулячих плавників повсюдно готують суп), Ісландії, Японії, Малайзії і Нової Зеландії.

Ріма Джабадо, експертка з акул і провідна вчена проєкту Glas Elasmo сказала, що багато видів, включених до угоди CITES, класифікуються як такі, що «перебувають під загрозою зникнення».

Акули-мако — найшвидші в світі, розвивають швидкість до 130 км/год. Вони часто опиняються в сітях риболовецьких траулерів, які полюють на тунця.

Джабадо сказала, що деякі види акул і скатів зустріти в дикій природі настільки важко, що вчені бачать їх лише як товар на місцевих рибних ринках.

«Як ми зможемо врятувати ці види, якщо бачимо їх тільки тоді, коли рибалки їх привезуть?» — сказала вона, додавши, що навіть якщо почати зараз, то мають минути десятиліття, перш ніж популяції акул почнуть відновлюватися. Втрата більшої кількості акул і скатів може мати непередбачувані наслідки, оскільки вони є головними хижаками океану й допомагають збалансувати екосистему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: