fbpx
Сьогодні
16:26 22 Сер 2019

Віддати 10% розслідувачу: у новому законі щодо викривачів корупції буде запозичена американська модель роботи

Законопроекти щодо викривачів корупції, які нині розробляються, передбачають матеріальну винагороду викривачу у межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру неправомірної вигоди (хабара). Це американська модель роботи з викривачами корупції й вона найбільш прийнятна для України.

Про це заявила експерт Фонду Інновацій та Розвитку (IDF), одна зі співавторів законопроектів щодо викривачів корупції Людмила Арахамія, передає "Рубрика".

"Як показав аналіз ситуації, американська модель роботи з викривачами найбільш прийнятна в українських реаліях на відміну від європейської моделі, де викриття корупції — це громадянський обов'язок", – зазначила Людмила Арахамія і додала:

"Особа, яка повідомила про корупційне правопорушення, повинна мати не лише надійний захист від держави, але й грошову компенсацію за час, який вона очевидно витратить на свідчення у судах та активне сприяння правоохоронним органам у розслідуванні корупційного правопорушення".

"Викривачі, що повідомляють про масштабні корупційні схеми, які завдають державі значних збитків, будуть заохочені матеріальною винагородою. Крім того, держава гарантуватиме викривачам корупційних злочинів захист від переслідувань за розголошення інформації, відновлення порушених трудових та інших прав, конфіденційність повідомлень про корупцію, а також встановлення відповідальності у випадках переслідування викривачів", – додав заступник керівника Офісу Президента.

Співавторами законопроектів щодо викривачів є представники Інституту прикладних гуманітарних досліджень, Фонду Інновацій та розвитку (IDF), а також проекту USAID "Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні" (SACCI).

Відповідні законопроекти, підготовлені з урахуванням передвиборчих зобов'язань Володимира Зеленського, будуть внесені Президентом як невідкладні для позачергового розгляду парламентом.

Нагадаємо, 19 серпня в Офісі президента України під керівництвом заступника голови ОПУ Руслана Рябошапки відбулося обговорення представниками громадських організацій та міжнародними партнерами України у сфері боротьби з корупцією, напрацьованих змін до законодавства щодо викривачів корупції.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: