fbpx
Сьогодні
10:22 19 Сер 2019

В Ісландії встановили пам'ятну дошку першій жертві змін клімату серед льодовиків

В Ісландії відкрили меморіальну дошку 700-річному льодовику Okjökull, який, за оцінками вчених, розтанув першим в цій країні унаслідок змін клімату.

Про це повідомляє Громадське.

Сто років тому площа льодовика Okjökull становила 15 квадратних кілометрів, а товщина 50 метрів. Нині від нього залишився один квадратний кілометр при товщині близько 15 метрів. А при товщині менше 40 метрів льодовик вважається зниклим.

Okjökull

На бронзовій табличці, яку відкрили у районі зниклого льодовика, ісландською та англійською мовами викарбувано "лист в майбутнє.

"Okjökull — перший ісландський льодовик, який втратив свій статус. Протягом наступних 200 років всі наші льодовики, як очікується, спіткає така ж доля. Цей пам'ятний знак свідчить про те, що ми знаємо, що відбувається і що потрібно робити. Тільки вам відомо, чи зробили ми це", — написано у посланні.

Автором напису на табличці став ісландський письменник Андрі Снайр Магнасон.

Також на меморіалі вибиті дата — серпень 2019 і показник "415 ppm CO₂", який свідчить про те, що в травні цього року концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі вперше в історії людства перевищила 415 частин на мільйон — тобто в кожному кубічному метрі повітря присутні не менше 415 мл вуглекислого газу.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: