fbpx
Сьогодні
20:07 15 Сер 2019

Суд відкрив провадження про визнання виборів у Раду неконституційними

Верховний суд відкрив провадження за позовом про скасування результатів позачергових виборів до Верховної Ради, що проводилися 21 липня.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Судді Великої палати Верховного Суду більше ніж вісім годин перебували в нарадчій кімнаті, ухвалюючи рішення щодо відкриття провадження за позовом про визнання парламентських виборів 21.07 незаконними і скасування їхніх результатів. Вінничанин Сергій Щетинін просив Верховний Суд скасувати результати позачергових виборів до Верховної Ради 21 липня і визнати дії ЦВК з їх організації незаконними", – йдеться в повідомленні.

Касаційна адміністративна палата в складі Верховного Суду спочатку відхилила цей позов, але Щетинін вирішив оскаржити таке рішення суду. Як наслідок, Велика палата ВС, "після рекордних восьми з половиною годин перебування в нарадчій кімнаті, сьогодні о другій годині ночі відкрила провадження за позовом Щетиніна, проте точно сказати, що саме вирішила Велика палата, можна буде лише після отримання її рішення", – повідомляє правозахисники.

За інформацією порталу, в своєму позові Щетинін зазначає, що Конституційний Суд, ухвалюючи рішення щодо визнання указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та проведення 21 липня позачергових парламентських виборів, керувався неофіційною версією Конституції, яка є у вільному доступі на сайті zakon.rada. gov.ua, проте так і не була вчасно опублікована в офіційних виданнях, як того вимагають норми самої Конституції.

Отже, чинним зараз є лише варіант Конституції від 28 червня 1996 року. І саме поклавши руку на примірник Конституції в цій редакції, присягу народу України складали всі президенти України, починаючи від Ющенка (крім в. о. президента Олександра Турчинова), зокрема і Володимир Зеленський.

Тому Щетинін зазначає, що проведення липневих парламентських виборів фактично порушило право громадян на вільне волевиявлення, оскільки в своїх рішеннях Конституційний Суд і Центральна виборча комісія посилаються на юридично недійсні норми Конституції, чим, на думку Щетиніна, порушують право громадян на вільне волевиявлення.

Представник Щетиніна в суді говорив, що судді були вражені аргументами, викладеними в позові, повідомляє Інформаційний портал Харківської правозахисної групи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: