fbpx
Сьогодні
15:30 15 Сер 2019

Правозахисники виступають проти об'єднання парламентських комітетів

Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає недоцільною пропозицію голови партії "Слуга народу" Дмитра Разумкова віднести питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України до відання комітету з питань людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій у четвер на сайті організації.

"Політика реінтеграції тимчасово окупованих територій України містить у собі широке коло питань, що пов'язані з подоланням наслідків збройного конфлікту, але безпосередньо не стосуються захисту прав людини. Наприклад, заходи з відновлення електромереж та водопостачання, теле- та радіомовлення, протидії ворожій пропаганді, розмінування території, переміщення осіб через контрольні пункти в'їзду-виїзду в зоні проведення Операції об'єднаних сил тощо.

За час каденції Верховної Ради VIII скликання Комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин виступав чи не єдиним майданчиком для просування правозахисного порядку денного для численного кола організацій громадянського суспільства, зокрема, в частині виконання плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

Виконання цього Плану дій не можна назвати ефективним. За даними УГСПЛ за три повних роки було реалізовано лише 27% заходів. Проте, збільшення обсягу відання Комітету лише уповільнить ці темпи і негативно позначиться на виконанні ключових національних документів та міжнародних зобов'язань у сфері прав людини".

Таким чином, правозахисники пропонують утворити у Верховній Раді 9-го скликання два окремих комітети: з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин та з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях та Криму.

Нагадаємо,  "Слуга народу" пропонує, щоб до відання комітету з питань прав людини і національних меншин було віднесено і питання щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: