fbpx
Сьогодні
16:14 14 Сер 2019

У РФ виник скандал довкола розкопок на місці масових розстрілів

Російське історичне та правозахисне товариство "Меморіал" обурене розкопками в урочищі Сандармох, котре стало місцем поховання тисяч жертв радянського терору з різних колишніх республік СРСР, у тому числі з України.

Про це повідомляє DW.

Розкопки в урочищі проводить російське військово-історичне товариство (РВІТ).

На переконання "Меморіалу", метою розкопок РВІТ є "підтвердження гіпотези про те, що "насправді" в Сандармоху лежать рештки радянських військовополонених, розстріляних під час фінської окупації Карелії". У "Меморіалі" додали, що автори такої гіпотези не можуть навести на її підтвердження жодного доказу.

Розкопки РВІТ на меморіальному кладовищі "Сандармох" правозахисники "Меморіалу" називають "нечуваним актом вандалізму та паплюження могил", який карається законами РФ. Це "наруга над пам'яттю" розстріляних в урочищі, вказують далі історики, і "спроба знову знищити пам'ять про них".

Водночас голова спілки пошукових загонів Карелії Олександр Осієв, котрий долучився до розкопок РВІТ на території меморіального кладовища, переконує, що їхня мета – "знайти червоноармійців". "Репресії нас не стосуються, ми, якщо на масове (поховання. – Ред.) натрапимо, відразу зупинимося", – пообіцяв Осієв. Два роки тому сам Осієв доводив, що у Сандармоху поховань військовополонений не може бути, нагадали в "Меморіалі".

Довідка

Урочище Сандармох, що у Республіці Карелія в РФ, стало місцем страти співробітниками НКВС тисяч людей (називаються цифри до 9500 осіб), серед яких були відомі діячі науки і культури свого часу. Загинули в Сандармоху і сотні вихідців з України, зокрема митці Микола Куліш, Лесь Курбас, Микола Зеров, Валер'ян Підмогильний. Місце масових страт було знайдене експедицією "Меморіалу" у 1997 році.

Нагадаємо, 6 серпня у Харкові вшанували жертв "Великого терору".

 

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: