fbpx
Сьогодні
09:18 14 Сер 2019

Необхідно створити поп-культуру українською мовою, аби та набувала поширення, - дослідник

Американський дослідник української та білоруської мов Курт Вулгайзер підкреслює, що влада має зацікавити пересічного громадянина у вживанні української мови.

Про це він сказав у інтерв'ю Укрінформ.

"Становище української мови вражає з тієї точки зору, що, на перший погляд, це мова етнічної більшості в Україні, принаймні більшість українців визнають її рідною мовою. Але коли йдеться про щоденне використання цієї мови, ви розумієте, що у деяких регіонах України це фактично мова етнічної меншини, або мова "зменшеної культурної вартості". До цього призвела мовна асиміляція місцевого населення, внаслідок якої українську мову практично винищили на цих територіях", – міркує дослідник.

Ця ситуація для Вулгайзера нагадує Ірландію та Білорусь, де місцеву мову поступово намагалися відтіснити. Попри це, він також порівнює Україну ще й із Каталонією. Зокрема, тому що у Каталонії відбувається відродження мови, що на думку Вулгайзера поступово набирає обертів і в Україні.

Дослідник української мови вважає, що завдяки створенню української поп-культури можна буде збільшити масштаби українізації:

"Музика, яку я вже згадав, українська книга мають велике значення для подальшого збільшення вжитку української мови, але найскладніше схилити середньостатистичного громадянина до спілкування українською. Мова про робітничий клас, так званого "обивателя". Для цього необхідно створити поп-культуру українською мовою та з українським змістом. У цьому визначальну роль має відігравати культурна та політична еліти країни", – підкреслює Вулгайзер.

Нагадаємо, із 16 липня в Україні діє "мовний закон".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: