fbpx
Сьогодні
18:22 13 Сер 2019

Україна хоче створити навколо Криму морський режимний район

Держгідрографія виступає з ініціативою створити морський режимний район навколо окупованого Криму, щоб заборонити захід суден в усі порти півострова.

Про це повідомляється на сторінці Держгідрографії у Facebook.

«Ми вже домоглись того, щоб РЕНК PRIMAR не здійснював реалізації російських карт, які мають стовідсоткове покриття українських територіальних вод. Зараз, використовуючи всі наявні способи, збираємось вимагати від РЕНК IC-ENC (Велика Британія) припинення ним реалізації ЕНК російського виробництва на води України. Наступним і вкрай важливим етапом протидії російській агресії є оголошення Україною морського режимного району з метою заборони заходу суден в усі кримські порти та заборони незаконної діяльності РФ у територіальних водах України навколо Кримського півострова», – розповів перший заступник начальника Держгідрографії Богдан Устименко.

https://www.facebook.com/derghydro/posts/1318257904997846?__xts__%5B0%5D=68.ARA4A9B7CnFpn2oNN7BW6PXcY6obMEflsqqmnJcYHOnR5g2xT5kFD37cpTnZ7CyLkODtoImVadrEiW6hQizklktVKq5HKT7UydqDBpO2–G-hrcp5RSZB1Zw3DQd8gmmSfzqfAAvohPExi8_NtQPunx9kgvVF5tjYEuhujzggcwrjBEEv2BP47-qpxYA1sgL-uQXeTbvBBX9HBqBjdGFGSdawz86t9fiCXbqwxCEjI0wAfjWN_–I0TRpFG9fhOIS73yVKKovSNvuvA4LSgOgVaFfns6zQfzKFi2tjzNZADjGl84Ll9tkwSGEw8dXssRspPv1ILpGanLBhLa8uBaNVttOA&__tn__=-R

Зазначається, що Держгідрографія видає та підтримує на рівні сучасності колекцію офіційних морських навігаційних карт на води юрисдикції України. Водночас на акваторіях, прилеглих до АР Крим у Чорному та Азовському морях, та українського узбережжя Азовського моря Російська Федерація, всупереч усім міжнародним принципам та нормам, також створює та реалізує електронні навігаційні карти (ЕНК). Такі дії країни-агресора спричинили дублювання ЕНК виробництва України з ЕНК виробництва РФ та створили загрозу для навігації, оскільки таке дублювання під час використання карт у судновому обладнанні (ЕКНІС) може призвести до непередбачуваної поведінки суден та їх зіткнення. Наразі існує 32 випадки такого дублювання.

«Оголошення режимного району дасть Україні можливість не тільки протидіяти агресору, а й як відповідальній правовій державі забезпечити виконання зобов'язань перед світовою спільнотою одразу в декількох напрямках. Ми зможемо мінімізувати ризики для мореплавців у частині навігаційно-гідрографічного забезпечення. Зняти з України відповідальність за будь-які аварійні події, що можуть статися внаслідок злочинних дій РФ у внутрішніх морських водах та територіальному морі України навколо Кримського півострова. Також звести нанівець спроби росіян з картографування вказаного регіону», – коментує начальник Держгідрографії Олександр Щипцов.

За допомогою зазначених комплексних дій Держгідрографія збирається домогтися вилучення з незаконного обігу електронної картографічної продукції Росії на води України. Крім того, вони дозволять повністю припинити заходження в кримські порти іноземних суден та частково російських суден. Тому Держгідрографія закликає органи державної влади України, українську та міжнародну спільноту долучитись до ініціативи установи і захистити інтереси України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: