fbpx
Сьогодні
14:14 13 Сер 2019

На Полтавщині знайшли унікальні артефакти скіфських часів

11 серпня 2019 року під час археологічних розкопок кургану на могильнику "Скоробір" на території Історико-культурного заповідника "Більськ" експедиція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна знайшла унікальні знахідки, котрі можуть пролити світло на життя скіфів.

Про це повідомляє сайт історико-культурного заповідника "Більськ".

Основна цінність знайденого поховання у тому, що воно було розкопане у статусі "In situ". Тобто із часу поховання воно залишилося недоторканим, що є вельми важливо для досліджень археологів.

Розкопки у Більську

Унікальність даного поховального комплексу полягає у тому, що археологи мають інформацію про первісне розташування предметів. Завдяки цьому можна буде зробити висновки і припущення про вірування та поховальні обряди древнього населення Більського городища за середньоскіфської доби.

Розкопки у Більську

Станом на 13.00 год. у похованні виявлені наступні артефакти: бронзове дзеркало, бронзовий браслет, намистини (бурштин, кришталь, сердолік), прикраси з жовтого металу (сережки, фрагменти головного убору), кераміка (черпаки, фрагменти корчаги та іншого посуду), кам'яна таця (пісковик), залишки супутньої їжі (кістки тварини). Також поряд з "жіночими" предметами виявлено "чоловічі" предмети: акінак (скіфський короткий меч, – ред), спис, сагайдак з бронзовими наконечниками стріл та древками, кістяні псалії, інші фрагменти кінської збруї.

Розкопки у Більську

Археологи пояснюють, що нині ми бачимо лише близько 70% усієї інформації, а справжні сенсації будуть представлені на конференції, попередньо запланованій на листопад 2019 року, де вперше презентуватимуться дані знахідки.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: