fbpx
Сьогодні
10:14 13 Сер 2019

Маріупольські активісти звернулися до Зеленського через забруднення заводами Ахметова

Депутат Максим Бородін звернувся до президента України, аби ініціювати дії, спрямовані на покрашення стану атмосферного повітря та встановлення дієвого контролю за його станом.

Про це передає ІА "Вчасно".

За словами Максима Бородіна, екоактивісти постійно контролюють викиди з металургійних заводів, при цьому екологічна інспекція не реагує на ці порушення і навіть не має можливості налічувати збитки і стягувати їх з порушників.

"Ми фіксуємо все, що трапляється на меткомбінатах, — говорить Максим Бородін. — За останній час там сталось дві аварії, що говорить про поганий стан обладнання. Але в цілому завод працює у звичайному режимі, викиди йдуть майже постійно і Азовська екологічна інспекція не діє".

Максим Бородін розповів, що екологічна інспекція не має можливості контролювати виробництво та карати порушників.

"На сьогодні екоінспеція це майже неспроможний орган, — говорить Максим Бородін. — Вони не можуть стягнути навіть нараховані збитки. Та якщо на великі підприємства вони можуть отримати дозвіл на перевірку, то малі підприємства або ФОПи вони навіть не взмозі перевірити. У результаті всі забруднювачі зараз відчувають себе безкарними".

Екоактивіст розповів що в зверненні до Офісу президента вони пропонували провести ряд змін у законодавстві. А саме: внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, щодо збільшення адміністративних штрафів за забруднення навколишнього природного середовища. Розмір штрафу має становити 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за перше порушення та 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за повторне протягом року.

Також пропонується внести зміни у Податковий Кодекс України і затвердити рентну плату за спеціальне використання морської води у виробничій діяльності металургійних виробництв, що буде стимулювати ПрАТ "МК Азовсталь" до переходу на замкнутий цикл використання води для охолодження виробничих споруд, замість безоплатного використання щороку більш 800 млн. м 3 води Азовського моря, яка повертається у акваторію термально забрудненою.

За словами Максима Бородіна, Офіс президента відповів, що їхнє звернення переслали до Кабміну.

"Поки що зарано робити висновки, далі ми побачимо, чи будут реальні дії, — говорить депутат. — Але зі мною вже зв'язалися деякі депутати ВР, які мають намір лобіювати питання екології. Є надія, що в Раді знайдуться люди, які будуть протистояти фінансово-промисловим групам і питання екології почнуть вирішувати".

Нагадаємо, минулого місяця 2 тисячі тонн розпеченого чавуну вилилося в цех на "МК Азовсталь".

Дивіться фільм Екорубрики "Отруєний Маріуполь: як активісти повертають собі повітря біля меткомбінатів"

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: