fbpx
Сьогодні
15:23 10 Сер 2019

У Запоріжжі оголосили флешмоб: вимагають екомоніторинг через викид на заводі Фірташа

Запорізькі активісти оголосили в Фейсбуці флешмоб з вимогою проводити моніторинги екологічної ситуації в місті.

Флешмоб викликаний недавнім викидом на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті – там лопнула колба з тетрахлорид титану. Про це пише Східний варіант.

У прес-службі ДСНС пояснили, що речовина не вийшла навіть за межі цеху, і небезпеки для життя населення немає. Запорожці сумніваються – за їхніми словами, на комбінат для рядової події рятувальників пригнали занадто багато техніки. Однак чи це правда, дізнатися так і не вдалося, тому що в місті немає екомоніторингу, хоча є мобільна еколабораторія за 12 млн гривень, якою не користуються.

Через катастрофічну екологічну ситуацію в місті громадськість вирішила діяти самостійно. Вони закликають роздруковувати текст для збору підписів (або складати власну версію), а після збору повідомляти про це у повідомленні на Фейсбуці місцевому активісту Рудольфу Акопяну.

За словами активістів, показники в нормативних документах Міністерство екології для підприємств-забруднювачів повітря занадто завищені, їх потрібно знижувати на законодавчому рівні. Також необхідно повернути природоохоронну прокуратуру і надати органам місцевого самоврядування повноваження з моніторингу навколишнього середовища.

Нагадаємо, Запорізький титано-магнієвий комбінат належить українському олігарху Дмитру Фірташу. Як відомо, Фірташа чекає екстрадиція в США в якості обвинуваченого у хабарі в 18,5 млн. дол. за дозвіл на видобуток титанової руди в Індії.

У березні 2019 року компанія Фірташа Tolexis Trading Limited оскаржила у Верховному суді рішення судів першої та апеляційної інстанцій про повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату в державну власність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: