fbpx
Сьогодні
15:39 08 Сер 2019

Фонд "Таблеточки" придбав сучасне рентген-обладнання у львівську дитячу лікарню за 2,1 млн грн. Вже зроблені перші операції

Наприкінці липня благодійний фонд «Таблеточки» поставив у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр (Львів) нову мобільну цифрову рентген-дугу французької фірми Apelem. У перших числах серпня хірурги лікарні вже зробили перші операції за допомогою цього рентген-апарату. Нова рентген-дуга була придбана замість старого апарату 1976 року випуску. Лікарня не могла дозволити собі купити апарат за власний кошт.

Обладнання зробило складні операційні втручання більш безпечними для дітей та допомогло слідкувати за станом пацієнтів у режимі реального часу. Апарат коштує 2,1 млн грн та був придбаний за кошт десятків тисяч українців, які разом з фондом «Таблеточки» допомагають дітям боротися з раком в Україні.

«Ми дуже раді, що отримали таке сучасне рентген-обладнання, яке суттєво скорочує час хірургічних втручань для дітей, – розповів дитячий хірург Західноукраїнського медичного центру Богдан Романішин. – Ми вже зробили 4 операції зі встановлення довготривалих катетерів онкохворим дітям, а також зробили обстеження хлопчика з розривом стравоходу».

За словами хірурга, раніше лікарям доводилося робити рентген старим "дідівським" методом на плівку та чекаючи по 20-40 хвилин на результат. Під час операцій це значно збільшувало тривалість хірургічних втручань. Завдяки новому апарату тепер можна значно скоротити тривалість операції та підвищитит якість її виконання, а також освоїти нові техніки хірургічних втручань у пацієнтів як з онкологією, так і з іншими патологіями.

«За останні 2 роки це третя велика покупка обладнання для українських дитячих лікарень фондом «Таблеточки», – зазначила виконавча директорка фонду Світлана Пугач. – Наша ціль – зменшити навантаження на центральні київські лікарні та надати дітям можливість лікуватися ближче до їхнього місця проживання».

Так, у лютому 2019-го фонд придбав для національній лікарні «Охматдит» мікроскоп для відділення нейрохірургії вартістю 5,5 млн грн. Також 2018 року за підтримки «Таблеточок» та партнерів фонду Західноукраїнський медцентр отримав гематологічний аналізатор для контролю безпечності хіміотерапії вартістю 3 млн грн.

За словами дитячого онколога Західноукраїнського медцентру Романа Кізими, «нова рентген С-дуга є вкрай необхідною для лікарні», зокрема, для:

  • Проведення хірургічних втручань у дітей з пухлинами (грудна клітка, черевна порожнина, таз, кістковий скелет та ін.). Такі операції іноді тривають до 11-12 годин та вимагають негайного рентген-контролю;
  • Слідкування за станом дітей, що не можуть пересуватися. Це дозволяє завчасно попереджати, наприклад, пневмонії, які є досить розповсюдженим видом ускладнень у онкохворих;
  • Коректного встановлення центральних венозних катетерів та портів для введення препаратів під час довготривалого лікування. Донедавна через відсутність такого обладнання катетеризація могла призводити до інфікування, тромбозу та інших ускладнень;
  • Встановлення ендопротезів (наприклад, у колінних суглобах) дітям, що хворіють на пухлини кісток або пухлини м'язів. Ендопротезування мінімізує ризик ампутації кінцівок та підвищує якість життя дітей після лікування онкохвороби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: