fbpx
Сьогодні
21:11 08 Сер 2019

Айвазовська пояснила феномен дострокових парламентських виборів

Вибори були антиелітарні. І всі, кого вважають частиною еліти, зазнали поразки.

Про це розповіла координаторка "Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська в інтерв'ю для lb.ua.

"Голосування було не за чи проти програми, передісторію, професійні якості. Хоч таке формулювання звучало і під час президентських виборів. Голосування було безвідносне до кандидатів. Не таємниця, що в одномандатних мажоритарних округах "Слуга народу" отримала значно більше, ніж розраховувала. Тоді як результат за пропорційною системою голосування був прогнозований рейтингами, які оприлюднились завчасно до виборів", – зазначила вона.

На її думку, громадяни не голосували за кандидатів від партії. Вони голосували за партію, просто в образі ще одного бюлетня, який їм дали з прізвищем. Тому і двійники працювали, тому що звертали увагу не на прізвище, не на особистість чи біографію, а виключно на приналежність до цієї політичної партії. І оскільки "Слуга народу" чітко позиціонувала, що парламентські вибори – це третій тур президентських, то їх вибір був цілком логічним. Ті, що голосували за нинішнього президента, робили свій вибір щодо парламенту з огляду на те, щоб глава держави був дієздатним, міг реалізовувати свої програмні завдання. Дуже правильна стратегія. І вона, на жаль, довела, що брендологія перемагає будь-які змісти, передісторії політичних партій.

"Більше того, десакралізовано поняття фаху, професійності. Чомусь професійність у громадян викликає асоціацію з тим, щоб "професійно красти", "професійно бути корупціонером". А от аматори – це обов'язково добро. Подібні тенденції, зокрема щодо антиелітарного голосування, помітні не лише в Україні. Просто у нас це відбулося ad hoc", – зазначила Айвазовська.

Нагадаємо, Айвазовська пояснила, чому позачергові місцеві вибори не вигідні партії "Слуга народу".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: