fbpx
Сьогодні
18:07 05 Сер 2019

У "Слузі народу" хочуть прийняти законопроект про підсудність Антикорупційного суду до початку його роботи

Анастасія Красносільська

Законопроект, що дозволяє Вищому антикорупційному суду України (ВАКС) розглядати тільки справи щодо топкорупції, необхідно прийняти до початку роботи цієї інституції.

Про це агентству Інтерфакс-Україна заявила обрана народним депутатом від партії «Слуга народу» Анастасія Красносільська.

«Про законопроект про підсудність антикорупційного суду. Насправді дуже важливо спробувати прийняти цей законопроект до моменту запуску суду — до 5 вересня», — сказала Красносільська.

За її словами, це необхідно, щоб не захаращувати ВАКС справами, не пов'язаними з топкорупцією.

«Зараз ситуація така, що, за підрахунком судової адміністрації, Антикорупційний очікує (на передачу з інших судів — ред.) 3 тис. 500 або 3 тис. 700 справ. Для 38 суддів (ВАКС — ред.) це багато. Більше того, з цих 3,5 тисячі справ тільки 200 справ (близько 5%) стосуються топкорупції», — зазначила майбутній депутат.

Вона підкреслила, що з такою великою кількістю справ суддям буде просто важко досягти результатів, «суд фізично не впорається», і його робота буде заблокована.

Красносільська нагадала, що ідея президентського законопроекту про підсудність ВАКС полягає в тому, щоб сфокусувати його діяльність саме на справах щодо топкорупції, що й передбачалося спочатку при створенні антикорупційного суду. За її словами, в разі, якщо не будуть внесені зміни в закон і підсудність ВАКС не буде змінена, то відмовитися від отриманих справ суд не зможе, і треба буде приймати рішення, «що далі робити з цією величезною кількістю справ».

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який уточнює підсудність Вищого антикорупційного суду (ВАКС) України. Президент пропонує зосередити Антикорупційний суд виключно на топкорупції.

Вищий антикорупційний суд України — вищий спеціалізований суд, який створюється відповідно до судової реформи 2016 року. Очікується, що робота нового суду почнеться з 5 вересня 2019 року.

Раніше стало відомо, що новообрана депутатка від "Слуги народу" Анастасія Красносільська у новій Верховній Радій очолить Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: