fbpx
Сьогодні
11:19 05 Сер 2019

Росія збільшила кількість арештів та обшуків в окупованому Криму, - Барієв

Фото: UATV

За перше півріччя 2019 року в окупованому Криму сталося 73 обшуки, 69 затримань, 97 допитів і бесід, 200 арештів. Також зафіксовані 381 випадок порушення права на справедливий суд, 68 випадків порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров'я.

Про це повідомив в інтерв'ю UATV голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

На його думку, такі дії пов'язані з прагненням Росії досягти того, щоб "небажані" для неї жителі Криму виїжджали за його межі.

"РФ, як країні-окупанту, притаманно робити "зачистку" населення, створювати страх, умови для того, щоб люди починали боятися, якомога більше виїжджали за межі Криму, і безпосередньо заповнювати півострів іншим, власним населенням, щоб більше контролювати цю територію. Першопричиною порушень прав людини є саме окупація Криму", – сказав гість студії.

Також, за його словами, РФ намагається продемонструвати всьому європейському цивілізованому світу і західному світу в цілому, що кримські татари є загрозою ісламського тероризму.

"А сьогодні на міжнародному рівні нашим основним партнером, союзником є саме західний світ", – говорить Барієв.

Також він проаналізував дані про порушення прав людини на окупованому півострові.

"За ці півроку ми помітили такі тенденції. Перша – щодо людей, які безпосередньо знаходяться в катівнях ФСБ, все частіше й частіше проводяться такі запобіжні заходи, як переведення до ШІЗО або карцерів. Кількість випадків значно збільшилася. Крім того, суди починають переглядати або перекваліфіковувати кримінальні справи або кримінальні провадження", – сказав член Меджлісу.

Барієв зазначив, що зараз переслідування відбуваються в основному за релігійним принципом.

"Це так звана справа "Хізб ут-Тахрір", нові арешти, затримання, етапування. Найбільш гучні, масові випадки були в березні 2019 року і в червні 2019 року. 27 березня одночасно було проведено 26 обшуків, 23 людини одночасно заарештовані. А в червні було два випадки – 8 і 9 обшуків і, відповідно, арештів", – сказав голова правління Кримськотатарського ресурсного центру.

Наступна тенденція, на яку Барієв звернув увагу, це те, що було проведено 60 етапувань з Криму на територію РФ, з яких 36 – тільки в першій половині 2019 року.

"Обшуки, затримання, допити збільшилися на 7-9 випадків у порівнянні з таким же періодом 2018 року, але кількість арештів зросла практично в два рази (це нові арешти, їх продовження, зокрема винесення остаточних вироків)", – говорить гість студії .

Крім того, саме за 6 місяців 2019 року було зафіксовано затримання кримськотатарських жінок.

Нагадаємо, постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич зазначив, що до Конституції України може бути внесені зміни на користь кримських татар.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: