fbpx
Сьогодні
21:47 03 Сер 2019

ЦВК офіційно оголосила результати виборів в Раду за партійними списками

Центральна виборча комісія оголосила результати виборів до Верховної Ради України за списками партій.

Про це оголосила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, передає Рубрика.

Партія "Слуга народу" за партійними списками отримує 124 мандати, "Опозиційна платформа — За життя" — 37, "Батьківщина" — 24, "Європейська солідарність"— 23, "Голос" — 17 мандатів.

Решта політичних сил не подолали 5%-ий прохідний бар'єр.

Згідно з озвученими главою ЦВК даними, загальна кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у народні депутати України за списками партій, які отримали 5% і більше, становить 11 млн 448 тис. 549.

Позачергові вибори до Верховної Ради відбулися в неділю, 21 липня, за змішаною системою: 225 кандидатів обиралися за партійними списками в загальнодержавному багатомандатному окрузі та 199 за мажоритарною системою в одномандатних округах (з огляду на окупацію частини території країни).

Вибори не відбулися в окупованому Криму і окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

У бюлетені було 22 політичні партії, по 199 мажоритарних округах балотувалося 3085 кандидатів — як самовисуванців, так і тих, яких висунули партії.

Чинна редакція Конституції не містить вимоги про обов'язкове входження народного депутата до фракції партії, за списком якої він був обраний до парламенту. Тому не виключено, що крім фракцій партій, що подолали 5%-ий бар'єр, в майбутньому парламенті буде створено депутатські групи, в які можуть увійти депутати-мажоритарники.

Відповідно до закону про вибори народних депутатів України, ЦВК встановлює результати виборів депутатів у загальнодержавному окрузі та в одномандатних округах не пізніше, ніж на п'ятнадцятий день з дня голосування (не пізніше 5 серпня). Не пізніше, ніж на п'ятий день (не пізніше 10 серпня) з дня встановлення результатів виборів ЦВК офіційно оприлюднить ці дані в газетах «Голос України» і «Урядовий кур'єр» (Список обраних депутатів публікується в алфавітному порядку).

Згідно із законодавством, повноваження народних депутатів Верховної Ради поточного скликання припиняються зі складанням присяги новообраними парламентарями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: