fbpx
Сьогодні
09:23 03 Сер 2019

Айвазовська розповіла, як обмежити використання технології двійників на виборах

Фото: Рубрика

Умисел щодо використання двійника з метою перешкоджання виборчим правам громадян потрібно доводити в межах слідчих дій.

Про це розповіла координаторка "Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська в інтерв'ю для Рубрики.

"У нас є відповідальність за продаж активного виборчого права – тобто продаж голосу у нас карається. А зловживання і продаж пасивного виборчого права – бути обраним – не карається жодним чином. І в законопроекті, який був нами розроблений і зареєстрований, була виведена формула, що відповідальність є аналогічною, як за купівлю голосів, тобто до 6 років ув'язнення. Ця санкція дає можливість проводити негласні слідчі дії з метою збору доказової бази. Потрібно довести, що людина взяла гроші і була корупційним методом мотивована брати участь у виборах, щоб вводити в оману громадян", – зазначила експертка.

"Зараз по тим 34 кримінальним справам, які відкриті проти "двійників", інкримінують перешкоджання виборчого праву шляхом обману. Але тут потрібно доводити, що є постраждала сторона. Має бути виборець, який в межах цього слідства свідчитиме, що цей обман перешкодив йому зробити волевиявлення, або кандидат, в якого умовно вкрали мандат через застосування технології і це можна довести. Перспективу бачу лише по 6 округах. Але якщо за продаж голосу покарання застосовується, якщо ви прийняли пропозицію, не залежно від того, чи це вплинуло на результат, то зараз потрібно доводити наслідки щодо двійників", – розповідає Айвазовська.

За її словами, спілкуючись з великою кількістю іноземців, представниками міжнародних місій, не бачила з їх боку іншої реакціх окрім шоку. У них немає такої практики.

Зазначимо, що за підрахунками "ОПОРИ", на цих виборах понад 90 кандидатів-самовисуванців, які балотувалося у 55 одномандатних виборчих округах, видавали себе за представників приватного підприємства, громадської чи благодійної організації "Слуга народу" або "Голосу". "Двійники" завадили перемогти 6-ом кандидатам від "Слуги народу".

Повний текст інтерв'ю з Ольгою Айвазовською читайте за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: